Foto: Marcel van den Bergh

12 beeldportretten van vrijwilligers

12 beeldportretten van vrijwilligers uit het dorp waar iedereen elkaar kent*.

Fotograaf Marcel van den Bergh speelde al langer met de gedachte grote woorden te vangen in, of te projecteren op, het kleine alledaagse. Alle politici hebben het over ‘leefbaarheid’. Die van het CDA veel over ‘zorgzaamheid’. Die van de VVD vaak over ‘zelfredzaamheid’. Soms zijn de grote woorden abstracties. Containerbegrippen. Loopt alles in alles over.

De fotograaf zocht in het Gelderse Appeltern, waar hij geboren en getogen is, naar mensen achter de grote woorden. Om het een beetje leefbaar te houden, zorgt daar iedereen voor iedereen. Zelfredzaamheid wordt op de proef gesteld. Wie een pak melk wil kopen, moet naar Druten, 9 kilometer verderop in het rivierengebied. Dorpsbewoners kunnen voor een schappelijk bedrag de dorpsauto huren. Wie een dagje zonder melk of welk voedingsmiddel dan ook zit, kan hopelijk terecht bij de vrijwilligster die eens in de maand voor het dorp kookt. Anders valt er misschien iets te halen bij de moestuinvrijwilligster. ‘Het steekwoord is: samen’, zegt de fotograaf over zijn Appeltern. Hij portretteerde twaalf vrijwilligers onder de 840 inwoners. ‘En het is maar een greep. Ik had er zo tachtig kunnen maken.’ Bekijk hier de foto portretten van fotograaf Marcel van den Bergh.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Volkskrant.nl

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.