Veel meer vrijwilligers nodig voor verkiezingen in maart vanwege corona*

Voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 hebben de gemeenten zeker 70.000 vrijwilligers nodig voor de stembureaus, 40.000 voor overdag en 30.000 voor in de avond. Alles bij elkaar gaat het om ongeveer een kwart meer mensen dan normaal.

Er zijn per stembureau zeker vier in plaats van drie vrijwilligers nodig. Een stembureaumedewerker moet bij de deur staan om mensen te wijzen op de 1,5 meter afstand, het desinfecteren van de handen en om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk naar binnen gaan. Ook vragen de vrijwilligers van de stembureaus of de mensen de gezondheidscheck hebben bekeken.

In de coronawet wordt vastgelegd dat er voor de komende verkiezingen speciale stemlokalen mogen worden ingericht waar niet iedereen zomaar in mag. Dat kan bijvoorbeeld een stemlokaal zijn waar alleen de bewoners van een verpleeghuis mogen stemmen.

Verschillende fracties vragen naar alternatieven omdat het stemmen in coronatijd ingewikkeld is. Maar die zijn moeilijk te vinden. De stembusgang over twee dagen verspreiden is voor gemeenten niet haalbaar, zegt Ollongren. Dan zijn er nóg meer vrijwilligers nodig. Op de verkiezingsdag zullen de kiezers zo veel mogelijk over de dag en over de verschillende stembureaus verspreid moeten worden.

Het stemmen per telefoon en mail is te onbetrouwbaar, zegt de minister. Stembureaus aan huis voor oudere kiezers ziet zij ook niet zitten. Mensen die zelf niet in staat zijn om naar het stembureau te gaan, kunnen een volmacht invullen. Voor ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis kunnen gemeenten bij wijze van uitzondering dus kiezen voor mobiele stemlokalen.

Uiterlijk begin november wil Ollongren weten of de gemeenten genoeg locaties hebben kunnen vinden. Ook komt er een landelijke wervingscampagne voor vrijwilligers.

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: NOS 

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.