Duizenden vrijwilligers verrast met lintje

Duizenden vrijwilligers verrast met lintje

Een paar duizend vrijwilligers zijn op 26 april verrast met een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen.

Zoals elk jaar worden ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander veel mensen tegelijk geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.
Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de burgemeester namens de koning de decoratie kan opspelden. Vanwege het coronavirus worden ook lintjes thuis uitgereikt.

Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk hebben gedaan. Zo kregen in Bunnik 10 inwoners een lintje, in alle gevallen vanwege hun jarenlange verdiensten als vrijwilliger in deze gemeente.

Lid, ridder en officier
De meesten Nederlanders worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis.

In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer uitzonderlijke aard.

Vorig jaar kregen 3060 mensen een lintje, iets meer dan de 2881 in 2019. De lintjesregen is altijd op de laatste werkdag voor Koningsdag.

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: RTV Drenthe foto: Hermann Otto Israel via Flickr