Een weekje vrijwillig zorgen, geeft thuiszorgwerker Roelinda ‘een boost’*

Vakantie opnemen om ergens op een strand te gaan liggen bakken, ter ontspanning, om even niet bezig te zijn met je negen-tot-vijf-baan? Ben je mal, zegt Roelinda Riemersma. Handen uit de mouwen, juist in de zomervakantie. En dan vrijwilligerswerk doen, je verlofdagen belangeloos inzetten voor een ander. Dát vindt Riemersma pas echt ontspannend.

We zijn in hotel De Heerenhof, in Mechelen, Zuid-Limburg, in groen, heuvelachtig gebied met dan nog grandioos uitzicht (een week later zal deze omgeving tot rampgebied worden uitgeroepen vanwege overstromingen). Het hotel, een monumentale kasteelhoeve, doet deze zomer dienst als ‘zorghotel’ waar dementerende ouderen en hun mantelzorgende partners even op adem kunnen komen.

Roelinda heeft vakantiedagen opgenomen om in De Heerenhof te kunnen meedraaien. Bewonderenswaardig, denk je dan. Dat doet niet iedereen je na. Curieus wordt het als Roelinda vertelt bij welke werkgever ze haar geld verdient. Dat is de thuiszorg. En daar doet ze precies hetzelfde werk als hier in De Heerenhof: hulpbehoevende ouderen verzorgen. Maar… waarom?

Waarom Roelinda dit in haar vakantietijd doet, dat kan ze ‘bijna niet uitleggen’, maar ze probeert het toch, glunderend en naar superlatieven happend. Bij de thuiszorg is de tijd beperkt, vertelt ze. Na hooguit een uur moet ze alweer door naar de volgende cliënt. In De Heerenhof kan ze van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds in touw zijn. ‘Dat je echt iets kunt betekenen voor deze mensen, dat geeft zo’n boost’, zegt Roelinda, bijna stuiterend van enthousiasme. ‘Als ik een ding nog mag vermelden’, zegt Roelinda tot besluit, ‘dan is het wel dat ik iedereen die in de zorg werkt deze ervaring zou willen gunnen. Dat je voor een keer genoeg tijd hebt voor de mensen, dat is echt onbetaalbaar.’

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus ‘Vrijwilligerscoördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: de Volkskrant