Petitie stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen.

Cursus Projectmanagement voor de vrijwilligerscoördinator

Als vrijwilligerscoördinator krijg je steeds meer te maken met projecten die je – vaak samen met vrijwilligers – moet opzetten en uitvoeren. Of je zit als vrijwilligerscoördinator in een projectteam met medewerkers en vrijwilligers. Daar kun je deze Cursus Projectmanagement voor de Vrijwilligerscoördinator goed bij gebruiken. Je leert in korte tijd de methoden en vaardigheden die hierbij komen kijken. Van de voorbereiding tot en met de afronding van een project. Van plannen van activiteiten tot het aansturen van vrijwilligers. De vaardigheden die je ontwikkelt pas je direct toe op een concreet project binnen je eigen organisatie. Dat maakt deze training effectief, leerzaam en inspirerend.

Hoe zet je een project op, hoe organiseer je een projectteam en wat houdt projectmatig werken nu eigenlijk in? Hoe structureer je een project? In deze cursus leer je een professioneel projectplan op te stellen en te hanteren. De communicatie binnen projectteams is ook een aspect dat uitgebreid aan bod komt. Je leert in de cursus projecten succesvol te managen én om constructief aan projecten deel te nemen.

* In deze cursus wordt je niet opgeleid voor het veelzijdige vak van vrijwilligerscoördinator. Ben je naar zo’n soort (introductie)cursus op zoek? Dan is de Online cursus Vrijwilligerscoördinatie daarvoor geschikt.

Cursusvorm en -inhoud:

Deze online cursus bestaat uit 6 ochtenden van 2,5 uur. De online cursus wordt gegeven via Zoom. Je kunt tijdens de cursus volop vragen stellen en er is volop gelegenheid tot interactie met de andere deelnemers. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Introductie in projectmanagement.
 • Onderdelen van een projectplan.
 • Afbakening van de opdracht en het resultaat.
 • Fasen in een project en beslissen daarover.
 • Effectief opstarten en plannen van een project.
 • Integrale beheersing van Geld, Organisatie, Kwaliteit, Informatie en Tijd.
 • Projectorganisatie en samenwerken in projectteams.
 • Ikzelf als projectleider.
 • Communiceren en rapporteren.
 • Managen van de projectvoortgang en risico’s.
 • Afsluiting en evt. overdracht van het project.
 • Praktijksituaties en -voorbeelden.

Tijdens de opleiding staat het leren door doen centraal. Je werkt met persoonlijke leerdoelen en praktijkgerelateerde oefeningen. In de cursus wordt theorie afgewisseld met praktijksituaties. Er is veel ruimte om ervaringen uit te wisselen en om te leren van medecursisten tijdens groepsopdrachten. Centraal in de cursus staat het schrijven van een projectplan op basis van een casus uit je eigen werk als vrijwilligerscoördinator (in overleg zoeken we een onderwerp).

Docenten:

Onze docenten zijn mensen uit de praktijk die meer dan 10 jaar ervaring hebben in projectmatig werken en daarin geschoold zijn. Ze hanteren voorbeelden uit de praktijk en doceren met enthousiasme. Onze docenten hebben ook uitgebreid ervaring in online lesgeven.

Resultaat:

Na deze cursus:

 • Kun je projectmatig werken en daar succesvol in zijn.
 • Kun je een project managen binnen de scope van je functie als vrijwilligerscoördinator.
 • Ben je in staat om een projectplan op te stellen.
 • Kun je de opdracht en het resultaat van het project goed afbakenen.
 • Weet je welke rollen en verantwoordelijkheden in een projectteam belangrijk zijn.
 • Betrek je met verve ook vrijwilligers bij je projecten.
 • Ben je in staat om de voortgang te beheersen op de aspecten geld, organisatie, kwaliteit, informatie en tijd.
 • Weet je hoe je effectief kunt communiceren en samenwerken binnen je projectteam.
 • Heb je oog voor de risico’s binnen je project en weet je die te beheersen.

Doelgroep:

Deze cursus is bedoeld voor de vrijwilligerscoördinator (MBO+, HBO) met minimaal een jaar ervaring, die projectmatig wil leren werken als lid van een projectteam, tevens voor de vrijwilligerscoördinator die zelf een project (al dan niet met inbreng van vrijwilligers) wil kunnen managen met een goed eindresultaat volgens de beoogde doelen. Wil je weten of jouw persoonlijke situatie geschikt is om aan deze cursus deel te nemen? Neem dan contact op met de cursus coördinator via 040-7009 703 of mail naar: huub.van.dommelen@vrijwilligersaanzet.nl.

Na afronding ontvang je:

 • Een certificaat Projectmanagement voor de vrijwilligerscoördinator.
 • 2 studiepunten voor je Certificaat Vrijwilligerscoördinatie Update 2021.

Als je in 2021 totaal 4 studiepunten hebt gehaald via trainingen bij Kenniscentrum Vrijwilligers ontvang je het Certificaat Vrijwilligerscoördinatie Update 2021 * Lees de voorwaarden onderaan deze pagina.

Overige informatie:

Deze cursus wordt gegeven via Zoom. Om deel te nemen aan deze online cursus heb je een PC, laptop, tablet smartphone nodig. In de cursus wordt gebruik gemaakt van het boek PMC Compact en kost €19,50 via bol.com. Het is niet verplicht om dit boek voor de cursus aan te schaffen (maar wel handig :-).

Wanneer:

De cursus bestaat uit 6 ochtenden van 2,5 uur.
Dit zijn de 6 ochtenden waarop de cursus in 2021 online via Zoom gegeven wordt:

1: donderdag 07-10-21 van 9.30 tot 12.00 uur.
2: donderdag 14-10-21 van 9.30 tot 12.00 uur.
3: donderdag 04-11-21 van 9.30 tot 12.00 uur.
4: donderdag 11-11-21 van 9.30 tot 12.00 uur.
5: donderdag 18-11-21 van 9.30 tot 12.00 uur.
6: donderdag 25-11-21 van 9.30 tot 12.00 uur.

Aantal deelnemers:

Maximaal 10.

Kosten:

De kosten voor deze cursus: € 810,= ex. BTW.
(wellicht lijkt je dit prijzig? Bedenk dat een vergelijkbare cursus project management bij een commerciële aanbieder omgerekend al snel €80,= per uur kost. Deze cursus kost omgerekend 54,= per uur: dit is 33% goedkoper).

Inschrijven*:

*Op deze cursus zijn de Algemene voorwaarden cursussen en opleidingen van toepassing, welke op verzoek gratis worden toegezonden.

* Wat is het certificaat Vrijwilligerscoördinatie Update 2021?

Dit is een update van het Certificaat Vrijwilligerscoördinatie. Het certificaat heb je in je bezit als je in de afgelopen 3 jaar de Cursus Vrijwilligers Coördinatie hebt gevolgd bij Kenniscentrum Vrijwilligers. Als je in 2021 in totaal 4 studiepunten hebt verzameld door trainingen te volgen bij Kenniscentrum Vrijwilligers, ontvang je na afloop gratis het Certificaat Vrijwilligerscoördinatie Update 2021.