7 goede voornemens voor het beter organiseren van vrijwilligerswerk

7 goede voornemens voor het beter organiseren van vrijwilligersinzet

7 goede voornemens voor het beter organiseren van vrijwilligersinzet:

Begin van het jaar: de tijd van goede voornemens. Uiteraard staat bovenaan bij iedereen dat we snel van COVID19 zijn verlost. Laten we hopen dat dat moment snel aanbreekt. Met dat in het vooruitzicht kun je alvast werk maken van de volgende 7 voornemens voor het beter organiseren van de vrijwilligersinzet in je organisatie.

Hieronder 7 goede voornemens voor het beter organiseren van vrijwilligersinzet:

(in willekeurige volgorde).

1. De vrijwilligers beter opleiden.
Denk bijvoorbeeld aan een training gastgerichtheid. Maar het kan bijvoorbeeld ook een introductietraining zijn die je opzet voor alle nieuwe vrijwilligers.

2. De vrijwilligers beter informeren.
Vaak spelen er nieuwe ontwikkelingen in je organisatie. Worden de vrijwilligers daar ook in meegenomen?

3. Meer persoonlijke aandacht voor de vrijwilligers.
Hoe is het met je? Zit je lekker in je vel? Even wat persoonlijke aandacht doet vaak wonderen. Lees ook: vrijwilligers betrokken houden in Coronatijd, 4 dingen die je kunt doen.

4. Structureel werk maken van vrijwilligerswerving.
Voor veel organisaties wordt het werven van nieuwe vrijwilligers steeds lastiger. Dat moet je dan ook goed organiseren.
Door dat structureel aandacht te geven met zinvolle initiatieven bereik je meer. Lees ook: 20 tips voor het werven van vrijwilligers.

5. Geen Excelbestand meer maar professionele vrijwilligers software.
Vaak staan alle vrijwilligers nog in een Excelbestand. Eigenlijk kan en mag dat niet meer, denk aan de AVG wetgeving. Een vrijwilligerstool voldoet wel aan de AVG en biedt veel andere voordelen. Kenniscentrum Vrijwilligers heeft de vrijwilligerstool Fenna ontwikkeld, misschien ook iets voor jouw organisatie? > Lees hier meer over Fenna.

6. Een vrijwilligers beleidsplan opstellen.
Voert jouw organisatie beleid op het het gebied van vrijwilligers? Mocht dat niet het geval zijn, je bent niet de enige. Maar het biedt wel veel voordelen als je vrijwilligersbeleid hanteert. Tijd om daar iets aan te gaan doen dus. Lees ook: checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid.

7. Als vrijwilligerscoördinator zelf een opleiding volgen.
Niet alleen voor de vrijwilligers, maar ook voor jou zelf als vrijwilligerscoördinator kan een opleiding zinvol zijn.
Wij geven in 2020 opnieuw de online cursus Vrijwilligers Coördinatie. Heb je die al gevolgd? Dan is de online verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers een logische vervolgstap om je kennis op peil te houden.


Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.