11.000 Nederlanders melden zich als vrijwilliger aan bij VluchtelingenWerk*

Ruim elfduizend Nederlanders hebben zich in de afgelopen twee weken als vrijwilliger aangemeld bij VluchtelingenWerk Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne.

De meeste aanmeldingen kwamen binnen via het actieplatform nederlandvoorvluchtelingen.nl, waarop Nederlanders kunnen zien wat zij kunnen betekenen voor Oekraïense en andere vluchtelingen in Nederland.

De organisatie helpt alle vluchtelingen in Nederland vanaf het moment van aankomst en zegt daar ondanks de vele aanmeldingen de komende tijd nog veel meer vrijwilligers voor nodig te hebben.

“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen de handen uit de mouwen willen steken om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen”, zegt Frank Candel, de voorzitter van VluchtelingenWerk.

De vrijwilligers van de organisatie bieden vluchtelingen bij aankomst een luisterend oor, geven voorlichting en begeleiden hen in ingewikkelde procedures. Na de eerste periode van opvang helpen ze vluchtelingen bij hun integratie in de samenleving.

Overigens zorgt de grote hoeveelheid aanmeldingen ook weer voor een nieuw probleem: er moet met iedereen contact gezocht worden.

Dat gaat VluchtelingenWerk de komende tijd doen. In een persbericht wordt wel gewaarschuwd dat het ‘niet mogelijk is om iedereen op korte termijn te benaderen’.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

*Bron: nu.nl.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.