Duizenden vrijwilligers verrast met lintje

Duizenden vrijwilligers verrast met lintje

Rond de drieduizend vrijwilligers werden op 26 april verrast met een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen.

Een van de oudste mensen die werden geridderd is de 93-jarige vrijwilliger Ali van der Schot. Zij is sinds 1945 vrijwilliger voor allerlei maatschappelijke organisaties in Diemen en in Suriname*. Zoals elk jaar worden ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander veel mensen tegelijk geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.
Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de burgemeester namens de koning de decoratie kan opspelden. Vanwege het coronavirus worden ook lintjes thuis uitgereikt.

Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen of hebben gedaan. Zo kregen vorig jaar in Bunnik 10 inwoners een lintje, in alle gevallen vanwege hun jarenlange verdiensten als vrijwilliger in deze gemeente.

De meesten Nederlanders worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis.

In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer uitzonderlijke aard.

Dit jaar ontvingen 3026 mensen een koninklijke onderscheiding. Vorig jaar kregen 2828 mensen een lintje, iets meer dan de 3060 in 2020. De lintjesregen is altijd op de laatste werkdag voor Koningsdag.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

*Bron: NOS. foto: Hermann Otto Israel via Flickr