Vrijwilliger in de terminale zorg: ‘Hij vroeg of ik bij zijn laatste moment wilde zijn’*

In Nederland zijn ruim 12.000 vrijwilligers actief in de palliatieve terminale zorg. Wytske, eerst vrijwilliger en nu coördinator bij VTZ-Rotterdam, vertelt hierover.

Hoelang Jadwiga van Doeveren nog te leven heeft, weet ze niet. Wel dat ze afgelopen oktober kennis maakte met iemand van de stichting Vrijwilligers Terminale Zorg, VTZ-Rotterdam, die haar nu ondersteunt. ,,Ik woon ruim dertig jaar in Nederland. Twee jaar geleden kreeg ik het bericht dat ik niet meer te behandelen ben’’, zegt Van Doeveren. Haar man is enkele jaren geleden overleden, haar kinderen zijn ver weg. ,,Ik dacht nooit dat ik helemaal alleen zou zijn’’, zegt de 81-jarige Poolse.

Wytske Inggamer was eerst vrijwilliger en is nu coördinator bij VTZ-Rotterdam. Als ze door de stad fietst, kijkt ze naar bepaalde huizen. Zo herinnert ze zich haar cliënten. ,,Een vrouw die haar leven voltooid vond. Op mijn laatste bezoek nam ik een stukje grillworst mee die zij zo lekker vond. Drie dagen erna kreeg ze euthanasie. Ik zie haar nog in bed en ik hoor haar lach nog.’’ Of een stratenmaker in zijn laatste levensfase. ,,Hij biechtte me later op dat hij toen ik binnenkwam dacht, ‘weer zo’n bruine’. Het gaat niet om het kleurtje, dat weet u onderhand toch wel, zei ik, en dat vond hij toen ook. We legden elke week puzzeltjes en hij vertelde me zijn levensverhaal. Uiteindelijk vroeg hij of ik bij zijn laatste moment wilde zijn. ‘Met alle liefde, maar het plezier zal ik achterwege laten’, antwoordde ik, waarop hij in de lach schoot. Toen het moment kwam, stond zijn familie om hem heen. Hij boog naar voren en zei: ‘Wytske, ik wil dat je hier ook komt staan.’ Voor zijn gevoel hoorde ik erbij.’

Een VTZ-vrijwilliger is op de cliënt gericht, kan goed luisteren, oordeelt niet en heeft eventuele eigen rouw of groot verdriet verwerkt, zegt Esther Verhoeven, senior communicatieadviseur bij VPTZ Nederland, de koepelorganisatie voor vrijwilligersorganisaties in de palliatieve terminale zorg. Bij deze organisaties zijn in heel Nederland ruim twaalfduizend opgeleide vrijwilligers actief.

Lees hier het gehele artikel.

* Bron: ad.nl.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.