Tips om vrijwilligerswerk leuker en aangenamer te maken

8 tips om vrijwilligerswerk leuker en aangenamer te maken

Je bent heel blij met je vrijwilligers en je doet er alles aan om ze enthousiast te houden. Vandaar de vraag: Wat kun je doen om vrijwilligerswerk leuker en aangenamer te maken voor je vrijwilligers?

Natuurlijk: het vrijwilligerswerk zélf is al leuk en aangenaam voor de vrijwilliger om te doen, intrinsieke motivatie noemen ze dat. Maar toch kan het zijn dat de sleur erin komt of… misschien is het toch niet altijd even leuk. Je kunt dan denken aan de volgende ideeën om vrijwilligerswerk leuker en aangenamer te maken:

8 tips om vrijwilligerswerk leuker en aangenamer te maken:

1: Trakteer:
Bij een organisatie zagen we bij de entree waar vrijwilligers binnenkomen en hun werkzaamheden starten, een pot met Celebrations staan en een kaart “Bedankt!”. Een appeltaart doet het natuurlijk ook goed. Niet onbelangrijk: valt er iets te vieren in het team of op de afdeling, betrek ook de vrijwilligers daarbij.

2: Stuur een kaartje:
Je kunt (onverwacht) een kaartje sturen om de vrijwilliger te bedanken, of een hart onder de riem te steken in moeilijke tijden.

3: Organiseer een intervisie bijeenkomst:
Tijdens een intervisie bijeenkomst bespreken vrijwilligers vraagstukken uit de eigen werkpraktijk. Ideaal om zo onderwerpen te bespreken die niet helemaal lekker lopen en waar vrijwilligers hun zegje over kunnen doen, dat kan ook gaan over het leuker of gemakkelijker maken van de werkzaamheden.

4: Bel de vrijwilliger op of ga een kopje thee drinken:
Als je denkt dat je vrijwilliger daar behoefte aan heeft, bel dan een keer op of ga langs. De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ is voor veel vrijwilligers al hartverwarmend.

5: Werk zelf mee met de vrijwilliger:
Je kunt een goed signaal afgeven door zelf mee te doen met het werk van de vrijwilliger. Natuurlijk kan dat niet altijd, maar ook al is het maar 1 of een paar keer: dit wordt door de vrijwilligers heel erg gewaardeerd.

6: Laat ze rouleren:
Dit kan zijn (tijdelijk) verandering van werkzaamheden, maar verandering van collega vrijwilligers en medewerkers waarmee ze samenwerken is misschien ook mogelijk. Dit brengt variatie en kan het vrijwilligerswerk leuker en aangenamer maken.

7: Maak het vrijwilligerswerk flexibel:
Indien mogelijk: laat de vrijwilliger zelf kiezen wanneer die de klus doet, als het maar voor een bepaalde datum klaar is. Of: laat de vrijwilliger per week kiezen op welke dag hij of zij komt voor het doen van vrijwilligerswerk.

8: Laat ze meedenken:
Laat vrijwilligers meedenken met vraagstukken die spelen in je team of afdeling. Vraag welke ideeën de vrijwilligers hebben, bijvoorbeeld voor nieuwe activiteiten, of voor de inrichting van een ruimte.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.