Reacties op de vraag: ‘Ik stuur een groep vrijwilligers aan maar ze willen alleen “de mooie” taken doen’.

In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie stelde Lies de vraag: ‘Ik stuur een groep vrijwilligers aan maar ze willen alleen “de mooie” taken doen’’ Antwoorden uit de praktijk:

De hele vraag luidde als volgt: ‘Hoi, ik ben Lies en ik stuur een groep vrijwilligers aan waarmee ik samen een zomerbar en events organiseer in België.
Helaas heb ik een vraag. Want de opening was vorige week. Ik heb €20.000 in het concept geïnvesteerd en ongeveer 3 weken hard werken om onze locatie klaar te krijgen.
Het team is tussen de 21 en 29 jaar oud en wil alleen “de mooie” taken doen: verwelkomen en achter de bar staan. Onderhoud, opkuisen,… doen ze niet graag. En aangezien ze “toch maar vrijwilliger” zijn, vinden ze dat het vooral leuk moet zijn en mag ik blijkbaar alle rotzooi opkuisen achter hen.
Ps: ik ben voorzitter van de vzw/stichting, maar ook niet beroepsmatig in dienst, we hebben geen beroepskrachten.
Dit is bijvoorbeeld hoe ze deze week onze vrijwilligersopslag/het voorraadhok hebben achter gelaten. Ik heb gevraagd om het te helpen opruimen maar dat heeft tot nu toe nog niemand gedaan.
Als ik het herhaalde kreeg ik de boodschap van iemand dat ze geen slaafjes zijn, en dat ik onrespectvol was.
Ik heb geen idee meer hoe ik deze bende moet duidelijk maken dat we samen een bedrijf hebben en dat je dan niet alleen leuke dingen kan doen en dat ze allemaal iets moeten doen ipv er van uit gaan dat ik dat allemaal wel doe.’

Hieronder de reacties:

Miranda: Ze steken elkaar in een groepsapp waarschijnlijk alleen maar aan. Ik zou de regels aanscherpen en ze anders bedanken voor het werk. Het is een complete functie niet alleen de leuke dingen.

Annelies: Paar vragen voor ik kan reageren. Hoe heb je de vrijwilligers binnen gekregen? Je investeert geld in een bar oa: voor wie is de opbrengst van de bar? Zijn er ook betaalde krachten? Jijzelf? Is er vtv gesproken welke werkzaamheden nodig zijn? Wat krijgen de vrijwilligers voor hun werkzaamheden? Drankje? Kadobon? Hoe sluiten ze hun dagelijkse dienst af? Of hoe wordt er gestart?

Hannelore: Wat vervelend! Het werk is natuurlijk vrijwillig maar niet vrijblijvend. Daar van tevoren goede afspraken over maken. Daar heb je nu niets meer aan, maar toch… misschien deze foto eens naar ze sturen? Aangeven dat dit toch niet de bedoeling kan zijn voor 1 persoon en dat op deze manier het organiseren van het event mogelijk niet meer mogelijk is voor de toekomst als niet iedereen meewerkt. Vele handen maken licht werk. Succes!

Katja: Ik denk dat je eerst moet evalueren of de neuzen met het ‘gehele doel’ wel dezelfde kant op staan. Als hun neus enkel de kant op staat van de ‘in jouw ogen’ leuke taken, dan is dat niet het totale (eind) doel. Oftewel inzichtelijk maken en bespreken van het totale concept en enkel mensen werven die het totale concept zien zitten (en dus gevoelsmatig meebewegen wanneer er ook minder leuke taken verricht moeten worden, gezien enkel zo het einddoel behaald wordt).
Motivatie moet er zijn gericht op het totale plaatje, enkel dat brengt de verantwoordelijkheid qua gevoel mee om het ‘samen te doen’.

Karin: Staan er nog leuke dingen op de planning? Dan zou ik vragen of ze daar nog zin in hebben. Zo nee, dan snap ik hun houding. Zo ja , dan moet toch echt eerst dit hok opgeruimd worden anders:
Kan de bar niet op, metende gasten wachten, is er geen barbecue, kan er geen drinken uit geschonken worden en krijgen ze ook niet dat leuke slotfeest. Want ik neem aan dat je ze bij de intake duidelijk hebt gemaakt, dat dit er ook bij hoort?

Suzanne: Bij aanmelding al aangeven dat het onderdeel van de taak is of voor elke taak/afdelingen mensen aan nemen. Duidelijkheid bij intake.

Ilona: Jammer dat dat zo gaat. Ik ben ook wel benieuwd hoe het is geregeld. Je zegt dat je zelf investeert. Voor wie is de opbrengst. Zijn dit onbetaalde vrijwilligers en wat is het doel. Ze voelen zich waarschijnlijk goedkoop ingezet personeel. Geef ze de waardering die ze verdienen, dan krijg je die ook terug. Dat begint bij jou denk ik.

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.