Wat is feedback geven?

Er wordt gesproken over feedback ofwel terugkoppeling als de ene persoon van de andere een kritische reactie krijgt op zijn of haar functioneren (bron: wikipedia). Bij vrijwilligers laat je dus aan de ander weten wat je vindt van zijn of haar functioneren. Dat kan gaan om de resultaten van het werk van de vrijwilliger. Of de effecten van het gedrag van de vrijwilliger. Feedback geven is zinvol omdat het de vrijwilliger kan helpen om beter te worden in zijn of haar functioneren. Hierdoor voelt de vrijwilliger zich gesteunt en draagt dit bij aan het persoonlijk welzijn van de vrijwilliger en zijn of haar commitment aan de organisatie.

6 tips voor het geven van feedback:

 1. Geef feedback over concreet gedrag.
  Geef aan welke concrete situatie zich heeft voorgedaan en wanneer het voorval plaatsvond.
 2. Vertel de vrijwilliger vanuit je eigen ik wat je ervan vindt.
  ‘ik vind’ in plaats van ‘wij vinden’ komt minder aanvallend over.
 3. Geef de vrijwilliger zowel positieve als negatieve feedback.
  Vertel wat je goed vindt gaan, maar ook waar het volgens jou beter kan. Probeer hierin een balans te vinden en benadruk dat je blij bent met de inzet van de vrijwilliger.
 4. Geef feedback op veranderbaar gedrag.
  Vrijwilligers zetten zich in met hun competenties en hart voor je organisatie maar het kan zijn dat ze tekortkomingen hebben. Praat vooral over hun gedrag wat veranderbaar is en niet over hun tekortkomingen.
 5. Kies een goed moment en een goede timing.
  Feedback geven aan vrijwilligers werkt het beste op een moment dat je er rustig over kunt praten. Zorg voor een goede timing van feedback geven: terugkomen op iets wat 4 maanden geleden is gebeurd heeft niet veel nut meer.
 6. Houd oog voor de reactie van je feedback.
  De vrijwilliger kan het eens zijn met je feedback maar dat hoeft niet. Wellicht snapt hij of zij niet wat je bedoelt of voelt zich niet goed begrepen. Licht het zo nodig verder toe en kom dan tot een conclusie die erop gericht is dat de ander zijn gedrag aanpast.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.