Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

10 veel gestelde vragen over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

10 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

Voor vrijwilligers coördinatoren bij organisaties en verenigingen in Nederland heeft Kenniscentrum Vrijwilligers de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen ontwikkeld. Dit is een betaalbare én praktisch ingestoken cursus die wordt gegeven in Utrecht. In dit artikel 10 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen. 

1) Voor wie is de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen bedoeld?
Als je leiding geeft aan vrijwilligers of vrijwilligerswerk coördineert, dan is de Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen iets voor jou. Dat kan zijn als je beroepskracht bent die leiding geeft aan vrijwilligers bij een professionele organisatie (zorg, welzijn, bibliotheek, museum, ziekenhuis etc.). Maar ook als je zelf vrijwilliger bent die vrijwilligers coördineert bij een (sport)vereniging.

2) Richt de cursus zich op alleen de zorg- en welzijnssector of ook andere sectoren?
De cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen richt zich op vrijwilligers coördinatoren in alle sectoren: zorg & welzijn, ziekenhuizen, musea, bibliotheken, natuurorganisaties, sportverenigingen, etc.

3) Ik ben geen vrijwilligers coördinator maar aandachtsfunctionaris. Kan ik dan toch deelnemen?
Of de naam van je functie vrijwilligers coördinator is, is niet bepalend. Waar het om gaat is dat je vrijwilligers coördineert of aanstuurt. Dat kan als vrijwilligers coördinator, maar ook als aandachtsfunctionaris of regeltaakhouder.

4) De cursus is op MBO+ en HBO werk- en denkniveau, wat betekent dit?
Deelnemers aan de cursus hebben over het algemeen een MBO+ en HBO werk- en denkniveau. Daarop worden de inhoud van de lesstof en de werkvormen van de cursus afgestemd. De cursus is niet door een bevoegde instantie geaccrediteerd als (deel van een) MBO of HBO opleiding.

5) Welke inhoud kan ik in de cursus verwachten?
De inhoud van de cursus bestaat uit thema’s die actueel zijn bij het coördineren van vrijwilligers. Relevante theorie en praktijkcases maken deel uit van de lesstof en worden besproken met de deelnemers. Voor de theorie wordt o.a. geput uit actuele boeken en publicaties over vrijwilligerswerk op internet. In de cursus wordt de nadruk gelegd op de praktijk door middel van het bespreken van praktijkcases. Ben je vooral op zoek naar theoretische verdieping en achtergronden, dan is een andere cursus wellicht beter geschikt.

6) Wat is de achtergrond van de docent(en)?
Alle docenten hebben meer dan 10 jaar ervaring in het lesgeven en/of training geven aan groepen professionals. De docenten hebben een HBO of universitaire opleiding genoten en hebben aanvullende didactische trainingen gevolgd. Ze hebben meerdere jaren ervaring in het training geven aan o.a. vrijwilligers en vrijwilligers coördinatoren in uiteenlopende sectoren.

7) Is er naast de cursustijden nog sprake van extra studiebelasting thuis?
Het lesmateriaal van de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen wordt na de cursus aan elke deelnemer beschikbaar gesteld. Er is geen sprake van huiswerkopdrachten.

8) Welke ervarenheid kan ik verwachten van andere deelnemers aan de cursus?
Dit loopt sterk uiteen. Er zijn deelnemers die al meerdere jaren vrijwilligers coördinator zijn, maar ook deelnemers die net komen kijken op dit gebied. De mix van ervarenheid en nieuw bloed zorgt vaak voor verrijkende kennis- en ervaringsmomenten tijdens de cursus: niet alleen voor nieuwelingen, maar zeker ook voor de  meer ervaren coördinatoren.

9) Deelnemers ontvangen het Certificaat Vrijwilligers Coördinatie, wat is dit precies?
Als je de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen hebt gevolgd ontvang je een Certificaat Vrijwilligers Coördinatie van het Kenniscentrum Vrijwilligers. Dit certificaat heeft geen officiële status zoals bijvoorbeeld een MBO of HBO diploma. Het is een certificaat waarop beschreven staat op welke onderdelen je tijdens de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen geschoold bent. Het certificaat heeft een onbeperkte geldigheidsdatum.

10) Geven jullie deze cursus ook in company?
Jazeker, dit is mogelijk. Regelmatig krijgen wij de vraag om rond 1 of meerdere thema’s ergens bij een organisatie of in een gemeente een themamiddag of -avond te organiseren. Wij kunnen dit op maat invullen naar gelang de behoeften van jouw organisatie. Ben je hierin geïnteresseerd, stuur dan een email naar E-mail:  info@vrijwilligersaanzet.nl.

> Vrijblijvend meer informatie:
Voor meer informatie over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen, kijk op de betreffende cursuspagina, of neem contact op met de opleidingscoördinator ir. Huub van Dommelen tel. 040-7009 703 E-mail:  huub.van.dommelen@vrijwilligersaanzet.nl.

Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen Iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.