Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

10 veel gestelde vragen over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

10 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

Voor vrijwilligers coördinatoren bij organisaties en verenigingen in Nederland heeft Kenniscentrum Vrijwilligers de de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen ontwikkeld. Dit is een betaalbare én praktisch ingestoken cursus die wordt gegeven in Utrecht. In dit artikel 10 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen. 

1) Voor wie is de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen bedoeld?
Als je leiding geeft aan vrijwilligers of vrijwilligerswerk coördineert, dan is de Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen iets voor jou. Dat kan zijn als je beroepskracht bent die leiding geeft aan vrijwilligers bij een professionele organisatie (zorg, welzijn, bibliotheek, museum, ziekenhuis etc.). Maar ook als je zelf vrijwilliger bent die vrijwilligers coördineert bij een (sport)vereniging.

2) Richt de cursus zich op alleen de zorg- en welzijnssector of ook andere sectoren?
De cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen richt zich op vrijwilligers coördinatoren in alle sectoren: zorg & welzijn, ziekenhuizen, musea, bibliotheken, natuurorganisaties, sportverenigingen, etc.

3) Ik ben geen vrijwilligers coördinator maar aandachtsvelder. Kan ik dan toch deelnemen?
Of de naam van je functie vrijwilligers coördinator is, is niet bepalend. Waar het om gaat is dat je vrijwilligers coördineert of aanstuurt. Dat kan als vrijwilligers coördinator, maar ook als aandachtsvelder of regeltaakhouder.

4) De cursus is op MBO+ en HBO werk- en denkniveau, wat betekent dit?
Deelnemers aan de cursus hebben over het algemeen een MBO+ en HBO werk- en denkniveau. Daarop worden de inhoud van de lesstof en de werkvormen van de cursus afgestemd. De cursus is niet door een bevoegde instantie geaccrediteerd als (deel van een) MBO of HBO opleiding.

5) Welke inhoud kan ik in de cursus verwachten?
De inhoud van de cursus bestaat uit thema’s die actueel zijn bij het coördineren van vrijwilligers. Relevante theorie en praktijkcases maken deel uit van de lesstof en worden besproken met de deelnemers. Voor de theorie wordt o.a. geput uit actuele boeken en publicaties over vrijwilligerswerk op internet. In de cursus wordt de nadruk gelegd op de praktijk door middel van het bespreken van praktijkcases. Ben je vooral op zoek naar theoretische verdieping en achtergronden, dan is een andere cursus wellicht beter geschikt.

6) Wat is de achtergrond van de docent(en)?
Alle docenten hebben meer dan 10 jaar ervaring in het lesgeven en/of training geven aan groepen professionals. De docenten hebben een HBO of universitaire opleiding genoten en hebben aanvullende didactische trainingen gevolgd. Ze hebben meerdere jaren ervaring in het training geven aan o.a. vrijwilligers en vrijwilligers coördinatoren in uiteenlopende sectoren.

7) Is er naast de cursustijden nog sprake van extra studiebelasting thuis?
Het lesmateriaal van de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen wordt na de cursus aan elke deelnemer beschikbaar gesteld. Er is geen sprake van huiswerkopdrachten.

8) Maakt digitale kennisdeling ook deel uit van de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen?
De cursusdagen of dagdelen in Utrecht worden daar waar mogelijk aangevuld met digitale kennisdeling. Actuele blogs, artikelen, publicaties en nieuwe inzichten uit de praktijk worden zo gedeeld met de deelnemers.

9) Deelnemers ontvangen het Certificaat Vrijwilligers Coördinatie, is dat officieel erkend?
Als je de cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen hebt gevolgd ontvang je een Certificaat Vrijwilligers Coördinatie van het Kenniscentrum Vrijwilligers. Dit is geen officieel erkend diploma zoals een MBO of HBO diploma.

10) Geven jullie deze cursus ook in company?
Jazeker, dit is mogelijk. Regelmatig krijgen wij de vraag om rond 1 of meerdere thema’s ergens bij een organisatie of in een gemeente een themamiddag of -avond te organiseren. Wij kunnen dit op maat invullen naar gelang de behoeften van jouw organisatie. Ben je hierin geïnteresseerd, stuur dan een email naar E-mail:  info@vrijwilligersaanzet.nl.

> Vrijblijvend meer informatie:
Voor meer informatie over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen, kijk op de betreffende cursuspagina, of neem contact op met de opleidingscoördinator ir. Huub van Dommelen tel. 040-7009 703 E-mail:  huub.van.dommelen@vrijwilligersaanzet.nl.

Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen Iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.