• Motiveren

  Motiveren kun je leren!

  Vrijwilliger achter de balie bij de ticketverkoop theater

Vrijwilligers motiveren

Het lijkt paradoxaal: vrijwilligers motiveren. Immers, vrijwilligers kiezen er vrijwillig voor om ‘iets ‘ in je organisatie te doen. Dus vrijwilligers zijn per definitie gemotiveerd. Of toch niet?

 • ‘Toen ik hier kwam was ik erg enthousiast, maar nu ik zie hoe ze in de organisatie met vrijwilligers omgaan, weinig waardering en respect.’ (Ria, vrijwilliger in de bibliotheek).

 • ‘Ik werk nog steeds met plezier als vrijwilliger, maar er verandert zoveel en ik heb niet het idee dat er naar mij geluisterd wordt’ (Lily, vrijwilliger in een woonzorgcentrum).

Dit zijn voorbeelden van bekende geluiden die wij vaak horen van vrijwilligers. Vrijwilligers zijn heel waardevol. Maar gemotiveerde vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Als vrijwilligers goed gemotiveerd zijn is dit voor henzelf prettig en ook voor de organisatie. Immers, dit merk je in hun functioneren en ook blijven vrijwilligers langer voor je organisatie behouden. Dus vrijwilligers motiveren loont!

Op deze pagina tref je kennis, tools, trainingen en blogs aan over het (beter) motiveren van vrijwilligers in je organisatie.

Kennis & tools:

kennis en tools die helpen bij het motiveren van vrijwilligers in je organisatie.

► 5 manieren om vrijwilligers te motiveren

5 manieren om vrijwilligers te motiveren:

Vrijwilligers zetten zich ‘vrijwillig’ in voor je organisatie. Maar het is niet per definitie zo dat vrijwilligers automatisch zijn gemotiveerd. Als organisatie is het zaak om goed oog te houden voor de motivatie van vrijwilligers. Kenniscentrum Vrijwilligers heeft 5 tips voor het motiveren van vrijwilligers op een rij gezet.

 1. Ken de intrinsieke motivatie van je vrijwilligers.
 2. Laat vrijwilligers leren.
 3. Erken en waardeer de vrijwilliger.
 4. Laat vrijwilligers zelf kiezen.
 5. Communiceer richting je vrijwilligers.

Lees verder >>

► 5 tips om vrijwilligers beter te binden

Hoe kun je vrijwilligers beter binden aan je organisatie? 5 tips op een rij!

>> Lees meer.

► Motiverende gespreksvoering met vrijwilligers

Motiverende gespreksvoering is een prima methode als je (op onderdelen) gedragsverandering bij je vrijwilligers wilt realiseren.

>> Lees meer.

► Houd een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek!

Hoe is het gesteld met de vrijwilligerstevredenheid? En belangrijker, hoe is die verder te verbeteren? Antwoorden op deze vragen krijg je met een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek.
>> Lees meer.

► Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het motiveren van vrijwilligers.
>> Lees meer.

► Downloads

sadklfja;lksjflkasj;flasjdlkfjasj klasdjf;lkasjf asdl;kjfklasdjfl asdl;kfj akdsl

Opleidingen top 3

 • Basistraining Motiveren van vrijwilligers

  Leer in 1 middag hoe je vrijwilligers effectief motiveert.

 • Spelshow informeren & inspireren

  Vrijwilligers in 1 middag informeren en inspireren over wat je allemaal doet als organisatie? Speciaal voor dit doel hebben we de HuAn spelshow ontwikkeld.

 • Coördinator coaching effectief vrijwilligers aansturen

  Het werken als coördinator van vrijwilligers is leuk maar ook veelomvattend. Met onze coaching leer je om om op alle fronten het maximale uit jezelf én de vrijwilligers te halen.

Motiveren van vrijwilligers 5 tips.

Vrijwilligers behouden 10 tips.

Vrijwilligers behouden , wat kun je allemaal doen om vrijwilligers beter te behouden? In dit artikel 10 tips daarvoor.

5 manieren om te luisteren naar je vrijwilligers

5 manieren om (beter) te luisteren naar je vrijwilligers

Je weet als geen ander dat je goed moet luisteren naar je vrijwilligers. Om te weten wat ze vinden van hun inzet als vrijwilliger, of ze daar blij om zijn en om te weten of bepaalde zaken beter of anders geregeld kunnen worden. Niet onbelangrijk als je vrijwilligers wilt behouden voor je organisatie. Welke tools […]

Gemeenten moeten een heldere visie hebben op de waarde van vrijwilligerswerk

11 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

Wat zijn goede redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen? Mensen hebben uiteenlopende redenen waarom ze vrijwilligerswerk doen. In een blog van VCRA kwamen we tegen “11 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen”. Wat zijn deze 11 redenen? In willekeurige volgorde: