• Opleiden

  Ook de vrijwilligers

  Vrijwilligerswerk | Vrijwilligers Aan Zet | Kenniscentrum vrijwilligers

Vrijwilligers opleiden

Vrijwilligers opleiden in je organisatie, is dat wel nodig? Jazeker, want geluiden zoals deze horen we regelmatig:

 • ‘Wij zijn absoluut heel blij met de vrijwilligers in onze organisatie. Maar het klantgericht communiceren schiet bij vrijwilligers vaak ernstig tekort. Vrijwilligers opleiden hierin is voor ons een speerpunt. ‘ (Bas, theater).
 • ‘Ik merk dat vrijwilligers niet altijd goed weten wat wij allemaal doen als bibliotheek. Sommigen denken dat we nog steeds alleen maar boeken uitlenen, maar we doen veel meer!’ (Engelien, bibliotheek).
 • ‘Begin dit jaar ben ik aangesteld als vrijwilligerscoördinator. Maar er komt meer kijken bij het aansturen van vrijwilligers dan ik aanvankelijk dacht. Ik heb bijscholing nodig.’ (Wouter, zorginstelling).

Het opleiden van vrijwilligers coördinatoren is daarom een van de doelen die wij ons als Kenniscentrum Vrijwilligers hebben gesteld.

Ben je vrijwilligers coördinator en op zoek naar een praktische én betaalbare cursus vrijwilligers coördinatie? Dan is de Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen iets voor jou.

Kennis & tools:

De volgende kennis & tools helpen je bij het opleiden van vrijwilligers en medewerkers die met vrijwilligers werken.

► Opleidingsbehoefte in kaart brengen

Hoe achterhaal je de opleidingsbehoefte bij je vrijwilligers?
>> Lees meer.

► Veeleisend werk van coördinator vraagt om ondersteuning

Wanneer je werkzaam bent als coördinator vrijwilliger dan weet je dat er veel van je verwacht wordt. Wat moet je allemaal doen en wat moet je kunnen? En hoe ga je daarmee aan de slag in de praktijk?

>> Lees meer.

► Manieren om vrijwilligers te ontwikkelen

Naast het het volgen van een training zijn er ook andere manieren om vrijwilligers te ontwikkelen.

>> Lees meer.

► Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het opleiden van vrijwilligers.
>> Lees meer.

► 6 tips om vrijwilligers feedback te geven

Vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor je organisatie, maar het kan zijn dat je kritisch bent over hun functioneren. Feedback daarover geven is dan belangrijk. We hebben 6 tips om vrijwilligers feedback te geven op een rij gezet.

>> Lees meer.

Opleidingen top 3

 • Training Coördineren van Vrijwilligers

  Van een vrijwilligerscoördinator wordt veel gevraagd. Je bent een spin-in-het-web waarbij je over veel vaardigheden moet beschikken. Daarom heeft het Kenniscentrum Vrijwilligers speciaal voor de vrijwilligerscoördinator de training Vrijwilligerscoördinatie ontwikkeld.
  >> Lees meer.

 • Workshop Actief Vrijwilligers Werven

  Het is zaak de werving van vrijwilligers goed en structureel op te zetten. De Workshop Actief Vrijwilligers Werven is speciaal ontwikkeld voor organisaties waar veel met vrijwilligers wordt gewerkt.

  >> Lees verder.

Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers

Gratis nieuwe online trainingen voor vrijwilligers en beroepskrachten beschikbaar*.

Door de Humanitas Academie zijn online trainingen ontwikkeld, door door iedereen gevolgd kunnen worden, vrijwilligers en beroepskrachten. Vijf van deze openbare trainingen zijn herzien én er is een nieuwe training toegevoegd.

Vrijwilligers en gastgerichtheid: 10 tips.

Regelmatig geven wij workshops gastgerichtheid, bijvoorbeeld aan gastvrouwen en -heren van bibliotheken, theaters of musea. Om je een idee te geven waar het dan over gaat hier 10 tips voor vrijwilligers en gastgerichtheid. Vrijwilligers en gastgerichtheid: 10 tips. Tip 1: Lees je gast. Probeer in te schatten wat de gast wil en hoe zijn of haar […]

Training Vrijwilligers Begeleiden | Kenniscentrum Vrijwilligers

3 redenen om mee te doen aan de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie

Inmiddels hebben honderden cursisten succesvol onze Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie gevolgd. Er zijn 3 goede redenen om aan deze cursus deel te nemen: