• Opleiden

  Ook de vrijwilligers

  Vrijwilligerswerk | Vrijwilligers Aan Zet | Kenniscentrum vrijwilligers

Vrijwilligers opleiden

Vrijwilligers opleiden in je organisatie, is dat wel nodig? Jazeker, want geluiden zoals deze horen we regelmatig:

 • ‘Wij zijn absoluut heel blij met de vrijwilligers in onze organisatie. Maar het klantgericht communiceren schiet bij vrijwilligers vaak ernstig tekort. Vrijwilligers opleiden hierin is voor ons een speerpunt. ‘ (Bas, theater).
 • ‘Ik merk dat vrijwilligers niet altijd goed weten wat wij allemaal doen als bibliotheek. Sommigen denken dat we nog steeds alleen maar boeken uitlenen, maar we doen veel meer!’ (Engelien, bibliotheek).
 • ‘Begin dit jaar ben ik aangesteld als vrijwilligerscoördinator. Maar er komt meer kijken bij het aansturen van vrijwilligers dan ik aanvankelijk dacht. Ik heb bijscholing nodig.’ (Wouter, zorginstelling).

Vrijwilligers opleiden is daarom een van de doelen die wij ons als Kenniscentrum Vrijwilligers hebben gesteld. En het opleiden van medewerkers die vrijwilligers effectief kunnen aansturen.

Hier tref je kennis, tools, trainingen en blogs aan die behulpzaam bij vrijwilligers opleiden in je organisatie.

Kennis & tools:

De volgende kennis & tools helpen je bij het opleiden van vrijwilligers en medewerkers die met vrijwilligers werken.

► Opleidingsbehoefte in kaart brengen

Hoe achterhaal je de opleidingsbehoefte bij je vrijwilligers?
>> Lees meer.

► Veeleisend werk van coördinator vraagt om ondersteuning

Wanneer je werkzaam bent als coördinator vrijwilliger dan weet je dat er veel van je verwacht wordt. Wat moet je allemaal doen en wat moet je kunnen? En hoe ga je daarmee aan de slag in de praktijk?

>> Lees meer.

► Manieren om vrijwilligers te ontwikkelen

Naast het het volgen van een training zijn er ook andere manieren om vrijwilligers te ontwikkelen.

>> Lees meer.

► Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het opleiden van vrijwilligers.
>> Lees meer.

► 6 tips om vrijwilligers feedback te geven

Vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor je organisatie, maar het kan zijn dat je kritisch bent over hun functioneren. Feedback daarover geven is dan belangrijk. We hebben 6 tips om vrijwilligers feedback te geven op een rij gezet.

>> Lees meer.

Opleidingen top 3

 • Training Coördineren van Vrijwilligers

  Van een vrijwilligerscoördinator wordt veel gevraagd. Je bent een spin-in-het-web waarbij je over veel vaardigheden moet beschikken. Daarom heeft het Kenniscentrum Vrijwilligers speciaal voor de vrijwilligerscoördinator een eendaagse training ontwikkeld.
  >> Lees meer.

 • Workshop Actief Vrijwilligers Werven

  Het is zaak de werving van vrijwilligers goed en structureel op te zetten. De Workshop Actief Vrijwilligers Werven is speciaal ontwikkeld voor organisaties waar veel met vrijwilligers wordt gewerkt.

  >> Lees verder.

Online trainingen voor vrijwilligers

6 online trainingen voor vrijwilligers

Door Humanitas zijn 6 online trainingen ontwikkeld die je kunt volgen als vrijwilliger of wanneer je vrijwilligers begeleid. Hoe zet je je kwaliteiten het best in als vrijwilliger? De volgende zes online trainingen geven daarbij nuttige handvatten. Het gaat om korte trainingen die iedereen kan volgen. Het zijn online trainingen, dus een goed werkende internetverbinding is […]

Vrijwilligerswerk | Vrijwilligers Aan Zet | Kenniscentrum vrijwilligers

Vrijwilligersbeleid in 10 werkwoorden

– Vrijwilligersbeleid in 10 werkwoorden – Goed vrijwilligersbeleid laat zien dat je hebt nagedacht over wat vrijwilligers en de organisatie voor elkaar kunnen betekenen. Dit is niet alleen belangrijk voor de vrijwilligers, maar ook voor de beroepskrachten in je organisatie. Je gaat allemaal voor hetzelfde doel.