Hieronder een selectie van de meest gestelde vragen over het motiveren van vrijwilligers.

1. Is het motiveren van vrijwilligers nodig?

Een vrijwilliger kiest er zelf voor om vrijwilliger te zijn, is het dan wel nodig om die te motiveren? Jazeker, iedereen en dus ook de vrijwilliger wordt graag gewaardeerd. Persoonlijk, in woorden maar ook met bijvoorbeeld een uitstapje, een kerstpakket of een verjaardagskado.

2. Helpen materiële prikkels bij het motiveren?

Bij materiële prikkels kun je denken aan een vergoeding, een jaarlijks uitstapje of een kerstpakket. Niet elke vrijwilliger zit daar op te wachten. Uit gesprekken met vrijwilligers zijn ons voorbeelden bekend die dit een vorm van materiële verspilling vinden. Maar over het algemeen wordt het gewaardeerd.

3. Motiveren van vrijwilligers, en de vaste krachten dan?

Motiveren van vrijwilligers verdient zeker aandacht, maar verlies de vaste krachten niet uit het oog. Houd een wakend oog voor balans daarin. Het gevaar bestaat namelijk dat er meer aandacht gaat ontstaan voor de (motivatie van) vrijwilligers dan voor de vaste krachten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij pleiten altijd voor het in stand houden van een gezond evenwicht hierin.

4. Is motiveren iets wat je kunt leren?

Het motiveren van mensen is zeker iets wat je kunt leren. Op dat gebied zijn er boeken die je kunt lezen en we geven op deze website tips. Ook is het effectief om een training op dit gebied te volgen of om jezelf je laten coachen. Bekijk hier ons aanbod.

5. Hoe voorkom je dat je het motiveren alleen moet doen?

Om te voorkomen dat je er alleen voor staat bij het motiveren van vrijwilligers kun je het volgende doen. Je kunt bespreekbaar maken bij je leidinggevende en je collega’s dat de motivatie van vrijwilligers een zaak is die ertoe doet. Als door de anderen het belang hiervan wordt onderkend, kun je kijken wat je er samen aan kunt doen. Je kunt  bijvoorbeeld een brainstorm houden en met de resultaten gezamenlijk aan de slag gaan.

6. Motiveren van vrijwilligers, hebben jullie daar iets voor?

Zo klinkt het alsof hier medicijnen voor zijn, dat is natuurlijk niet het geval. Maar om behulpzaam te zijn bij het motiveren van vrijwilligers vind je op deze website wel tips. Ook hebben we in ons aanbod de Basistraining Motiveren van Vrijwilligers. Ook hebben we de Spelshow Informeren & Inspireren, een ludiek programma waarmee vrijwilligers in je organisatie worden geïnformeerd en geïnspireerd. Ten slotte hebben we in de sfeer van persoonlijke begeleiding de Coördinator Coaching Effectief Vrijwilligers Aansturen. Neem vrijblijvend contact op en we bekijken samen of we iets kunnen betekenen op dit gebied.

7. Motiveren, moet dat het hele jaar door?

Jazeker. Motiveren is niet iets wat je op het einde van het jaar samenvat in de vorm van een kerstpakket. Het motiveren van vrijwilligers verdient het hele jaar door aandacht, zo blijkt ook uit de tips die we hierover geven.

8. Is motiveren anders voor vrijwilligers op verschillende niveau’s?

De wijze waarop je vrijwilligers motiveert is niet voor alle vrijwilligers hetzelfde. Er zijn genoeg vrijwilligers die al uit zichzelf prima gemotiveerd zijn, zonder dat dit een kwestie is van niveau van werkzaamheden of van opleiding. Waar het meer mee samenhangt is of vrijwilligers intrinsiek gemotiveerd zijn of niet. Wanneer de motivatie die vanuit henzelf komt minder is, verdient het gemotiveerd houden meer aandacht. Positieve aandacht, luisteren en materiële prikkels kunnen hierbij helpen. Dit komt op alle niveau’s van vrijwilligersinzet voor.

>> Wil je over dit onderwerp een thema-avond of training organiseren? Lees dan hier verder.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.