Als organisatie die vrijwilligers inzet is het goed om jezelf deze vraag te stellen: ben ik aantrekkelijk voor vrijwilligers? Voor vrijwilligers is er namelijk keuze genoeg om vrijwilliger te zijn. Waarom zou de vrijwilliger kiezen voor mijn organisatie? Hieronder een aantal tips die helpen om als organisatie voor vrijwilligers aantrekkelijk te zijn.

6 tips om voor vrijwilligers aantrekkelijk te zijn:

Tip 1: Stel een coördinator aan.

Wanneer meerdere vrijwilligers in je organisatie werkzaam zijn, is het handig om een vrijwilligerscoördinator aan te stellen. Er moet het nodige geregeld worden om het voor vrijwilligers aangenaam te maken en vrijwilligers stellen vragen, bijvoorbeeld over een vergoeding voor vrijwilligers of de verzekering. Als je één aanspreekpunt daarvoor hebt, de vrijwilligerscoördinator, schept dit duidelijkheid: zowel richting de vrijwilligers als intern.

Tip 2: Hanteer vrijwilligersbeleid.

Het klinkt misschien overdreven. Je organisatie werkt met vrijwilligers en dat gaat prima. Daar is toch geen beleid voor nodig? Jawel. Wanneer er sprake is van structurele inzet van vrijwilligers is het hebben van vrijwilligersbeleid verstandig. Het opstellen ervan dwingt je om op alle onderdelen het werken met vrijwilligers in je organisatie goed in te vullen. Ook kunnen vrijwilligers hieruit opmaken dat ze serieus worden genomen en dat de organisatie haar zaakjes op dit gebied goed op orde heeft. Klik hier voor de checklist opstellen vrijwilligersbeleid.

Tip 3: Investeer in de vrijwilligers.

Wanneer je de 2 vorige tips ter harte neemt investeer je natuurlijk al in vrijwilligers. Maar wat we hier ook bedoelen, is dat je investeert op het goed functioneren van vrijwilligers. Maak richting vrijwilligers duidelijk wat je verwacht van de vrijwilliger op het gebied van taken. Kijk welke competenties de vrijwilliger daarvoor nodig heeft om die taken goed uit te voeren. Het kan zijn dat vrijwilligers bijscholing nodig hebben om die taken goed in te kunnen vullen. Investeren betekent ook: communiceer richting vrijwilligers waar je als organisatie mee bezig bent. Betrek ze erbij. Een voorlichtingsbijeenkomst voor je vrijwilligers werkt goed voor hun motivatie. Het werkt nog beter wanneer je dit structureel doet.

Tip 4: Laat de vrijwilliger zelf kiezen.

De reden om vrijwilligers in te zetten in je organisatie, is natuurlijk omdat er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Duidelijkheid daarover creëren is prettig, ook voor de vrijwilliger. Een zekere mate van keuzevrijheid in de werkzaamheden, de volgorde, of de manier waarop ze worden uitgevoerd maakt het voor de vrijwilliger prettig werken. Ga daarover met de vrijwilliger in gesprek en laat ze zelf daarover beslissen. Vaak is het ook zo dat de vrijwilliger veel meer kan en wil dan waarvoor ze in eerste instantie worden ingezet. Vragen wat ze allemaal nog meer kunnen en willen geeft daar inzicht in.

Tip 5: Registreer en communiceer.

Steeds meer organisaties zetten op grote schaal vrijwilligers in. Dat kan oplopen tot honderden vrijwilligers. Het is dan niet meer mogelijk om van alle vrijwilligers de gegevens goed bij te houden. Toch heb je daar als organisatie behoefte aan omdat je goed wilt communiceren richting je vrijwilligers: je wilt een voortgangsgesprekje plannen als ze 1 of enkele maanden in dienst zijn. Ze feliciteren op hun verjaardag. Ze een kerstpakket aanbieden aan het einde van het jaar. En feestelijke aandacht aan ze besteden als ze bijvoorbeeld 5 jaar in dienst zijn. Om dit allemaal goed te kunnen doen kan een registratietool uitkomst bieden. Vrijwilligers hebben snel door wanneer je dit goed op orde hebt en stellen daar prijs op.

Tip 6: Zeg dank je wel.

Het wordt nog wel eens vergeten. Dank je wel zeggen tegen je vrijwilligers. Uiteraard wordt dat door vrijwilligers bijzonder gewaardeerd. Dank je wel zeggen kan op veel manieren. Bijvoorbeeld met een uitstapje, een kerstpakket of een verjaardagskado. Maar dank je wel zeggen kan ook persoonlijk. Dat waarderen mensen, en de vrijwilligers dus ook.

>> Wil je alles te weten komen over het effectief begeleiden en coördineren van vrijwilligers?
Doe dan mee aan onze Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie. > Meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.