Cursus Cursus Vrijwilligers Coördinatie In De Praktijk

Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie

23/05 en 13/06 – Basis Cursus* Vrijwilligers Coördinatie:

>> Direct inschrijven Cursus Vrijwilligers Coördinatie. 

Telkens kregen wij de vraag of er een goed en betaalbaar én praktisch ingestoken cursusaanbod is voor vrijwilligers coördinatoren. Daarom introduceerde Kenniscentrum Vrijwilligers de basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie. Inmiddels hebben honderden coördinatoren van vrijwilligers aan deze cursus deelgenomen.

Wat is de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

De Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie bestaat uit 4 actuele thema’s rond vrijwilligersinzet. Dit biedt vrijwilligers coördinatoren de kans om zich vakinhoudelijk verder te ontwikkelen.

Meer dan welkom in deze cursus zijn coördinatoren vrijwilligerswerk die op MBO+ en HBO werk- en denkniveau werkzaam zijn in professionele organisaties uit de sectoren zorg, welzijn, bibliotheken, musea, erfgoedcentra, archieven, dierenwelzijn, vrijwilligerscentrales enz. enz. Vakkundige docenten met meer dan 10 jaar ervaring verzorgen de cursus.

Er wordt uitgebreid ingegaan op praktijksituaties: aan de hand van praktijkvoorbeelden en inbreng van deelnemers worden knelpunten en tips besproken. Soms worden gastsprekers uitgenodigd. De opleidingscoördinator van deze cursus is Huub van Dommelen van Kenniscentrum Vrijwilligers. Heb je een vraag? Bel 040-7009 703 of mail naar info@vrijwilligersaanzet.nl .

Reactie deelnemer Anne: ‘Het was zeer boeiend en leerzaam. Ik ben geïnspireerd en kan met extra tools aan de slag.’

Reactie deelnemer Marjan:Ik vond het een inspirerende cursus. Het zat goed in elkaar, alle informatie voorziening kwam ruim op tijd en de stof was afwisselend. Deze cursus beveel ik zeker aan.’

Reactie deelnemer Ellen: ‘Graag laat ik je weten hoe ik de cursus heb ervaren. Voor mij was de cursus heel zinvol. Als coördinator met de opdracht een vrijwilligersorganisatie op te zetten, heb ik de benodigde handvatten gekregen. Ik vond het een compleet verhaal waar ik in de praktijk veel aan ga hebben en al heb. Jouw enthousiasme voor alles wat te maken heeft met vrijwillige inzet is geweldig en dat weet je ook online goed over te brengen.’

Reactie deelnemer Margreet: ‘heel erg bedankt voor deze inspirerende en goed georganiseerde cursus. Complimenten voor je voorbereiding, uitvoering begeleiding en alle materialen die je meestuurde. Het smaakt naar meer 🙂 ‘

Reactie deelnemer Carlijn: ‘erg duidelijk en inspirerend. Veel herkenning in de praktijksituaties die besproken zijn’.

***** Het gemiddelde cijfer van alle beoordelingen door deelnemers tot nu toe: 8,8 (update feb. 2024).

Ben je op zoek naar een cursus waarin puur het leidinggeven aan vrijwilligers centraal staat? En heb je al wat langer ervaring als vrijwilligerscoördinator? Dan is de verdiepende cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers daarvoor het meest geschikt. > Klik hier voor meer info daarover.

Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

> Klik hieronder op elk thema voor meer informatie over de inhoud.

Thema 1: Vrijwilligersbeleid en de vertaling naar de praktijk

– Wat zijn de (nieuwe) beleidsspeerpunten en wat merken de vrijwilligers daarvan?
– Hoe ga je om met voorheen vast werk wat nu met vrijwilligersinzet wordt gedaan?
– Hoe ziet de (nieuwe) rol van de vrijwilliger eruit en wat wordt er van de vrijwilliger verwacht?

Thema 2: Vrijwilligers en verandering, hoe krijg je ze mee?

– Vrijwilligers veranderen in hun houding en gedrag, hoe doe je dat?
– Bij verandering van werkinhoudelijke taken of bejegening en cultuur, hoe neem je de vrijwilliger daarin mee?
– Bij verandering van de vrijwilliger zelf, hoe ga je als organisatie daarmee om?

Thema 3: Werven van vrijwilligers

– Hoe werf je op effectieve wijze nieuwe vrijwilligers?
– Hoe ga je om met verschillende soorten vrijwilligers (oa. ‘gedwongen’ vrijwilligers)
– Hoe zorg je dat je bij het werven van vrijwilligers niet alles zelf hoeft te doen?

Thema 4: Boeien en binden van vrijwilligers

– Wat kun je allemaal doen om vrijwilligers beter te behouden?
– Wat is je rol als vrijwilligers coördinator in het boeien en van vrijwilligers en hoe vul je die in?
– Hoe ga je om met verschillende typen vrijwilligers en hun motivatie?


.

Basis cursus vrijwilligerscoördinatie:

Editie 4 / 2024:
1e dag online in 2024: donderdag 23 mei 2024 – via Zoom – :
Webinar 10:00 -12:00 uur: thema Vrijwilligersbeleid en de vertaling naar de praktijk.
Webinar 14:00 -16:00 uur: thema Vrijwilligers en verandering, hoe krijg je ze mee?

2e dag fysiek: donderdag 13 juni 2024 – fysieke trainingsdag in Utrecht (dus niet online!) – :10:00 -12:15 uur: thema Werven van vrijwilligers.13:00 -16:00 uur: thema Boeien en binden van vrijwilligers.
Klopt, dit kost wat tijd, een hele dag in Utrecht. Maar wij geloven in de opzet van deelnemers die elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en het gesprek aangaan. En van deelnemers horen we altijd terug dat ze hier zóveel meer aan gehad hebben, dat we dit toch graag zo aanbieden.

2e dag ook online:
Wil je toch graag ook de 2e dag online volgen? Dat kan. Deze online dag vindt plaats op maandag 17 juni. Het thema Werven behandelen we dan in het ochtend webinar van 10-12hr en het thema Boeien en binden komt aan bod in het middag webinar van 14-16hr. Wil je dit liever? Als je je inschrijft voor deze cursus kun je dit aangeven op het inschrijfformulier onderaan bij Opmerkingen: ‘2e dag ook online’.

Kosten en inschrijven:

Deelname aan Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:
De kosten* voor deelname aan de basis Cursus  Vrijwilligers Coördinatie bedragen € 585,= ex. BTW. Dit is inclusief cursusmateriaal (en de lunch indien de 2e trainingsdag in Utrecht gehouden wordt). Ook ontvang je gratis het boek Vrijwilligers Centraal van Cindy Koopsen – van de Kolk (paperback | 152 Pagina’s).

Als deelnemer ontvang je na afloop van de basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie het Certificaat Vrijwilligers Coördinatie. Dit certificaat is persoonlijk op jouw naam en heeft een onbeperkte geldigheidsduur. Je kunt je voor de cursus opgeven via het inschrijfformulier.

Inschrijven* Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie

*Op deze cursus zijn de Algemene voorwaarden cursussen en opleidingen van toepassing, welke op verzoek gratis worden toegezonden..

3 redenen om te kiezen voor de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

Er zijn 3 goede redenen om deel te nemen aan de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

  1. De training is inhoudelijk sterk én praktijkgericht. Je kunt volop vragen stellen en er wordt uitgebreid ingegaan op jouw werksituatie met vrijwilligers. Dit is ook de ervaring van eerdere deelnemers: zie reacties deelnemers hierboven. Mocht je toch niet tevreden zijn, dan krijg je je geld terug (lees hier meer over onze Niet goed geld terug garantie).
  2. Na de cursus word je automatisch een jaar lang gratis lid van Kenniscentrum Vrijwilligers. Je krijgt gratis ons magazine Vrijwilligers & Co via de post thuisgestuurd en al onze nieuwsbrieven. Ook kun je deelnemen aan de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie, die inmiddels al > 1.500 leden heeft.
  3. Na de cursus blijven wij je ondersteunen: Als lid van Kenniscentrum Vrijwilligers kun je gratis een beroep doen op onze helpdesk: een jaar lang kun je onbeperkt vragen aan ons stellen en praktijk situaties waar je tegenaan loopt bij de coördinatie van vrijwilligers aan ons voorleggen. Ook ben je verzekerd van deelname aan de gratis online Kennis meetings die we door het jaar heen regelmatig organiseren.

11 veel gestelde vragen over de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

Lees > in dit artikel 11 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Vrijwilligers Coördinatie.
.

Contact voor meer informatie Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie:

Voor meer informatie over de inhoud van de Cursus Vrijwilligers Coördinatie & praktische zaken, Huub van Dommelen tel. 040-7009 703 E-mail:  huub.van.dommelen@vrijwilligersaanzet.nl.

Leergang Vrijwilligers Coördinatie in de Praktijk