Veelgestelde vragen over het werven van vrijwilligers

Hieronder een selectie van de meest gestelde vragen over het werven van vrijwilligers.

1. Werven van vrijwilligers, waar moet ik mee beginnen?

Wat verstandig is, is om jezelf eerst af te vragen: ben ik aantrekkelijk voor vrijwilligers? In dit artikel besteden we hier aandacht aan. Vervolgens vind je hier 6 praktische tips om vrijwilligers te werven. Hiermee kun je zelf prima aan de slag. Wil je daar hulp bij? Dan is onze Workshop Werving misschien zinvol.

2. Hoe voorkom ik dat ik er bij de werving van vrijwilligers voor onze organisatie alleen voor sta?

Effectief vrijwilligers werven werkt het best als je dit met meerdere mensen tegelijk doet. Collega-medewerkers die geïnteresseerden in hun omgeving polsen bijvoorbeeld. Of vraag om medewerking van de afdeling Communicatie of HR.

3. Kun je vrijwilligers werven zonder dat daar kosten mee gemoeid zijn?

Vrijwilligers werven zonder kosten is zeker mogelijk. Werven van vrijwilligers kan prima via je eigen website, de nieuwsbrief, sociale media en posters in het gebouw, of een oproep in het plaatselijke nieuwskrantje. Dat is in beginsel allemaal gratis.

4. Hoe voorkom ik dat de verkeerde mensen afkomen op de werving van vrijwilligers?

Met ‘verkeerde’ mensen bedoel je waarschijnlijk mensen die niet geschikt zijn voor het soort vrijwilligerswerk waarvoor je vrijwilligers werft. Dit is te voorkomen door bij de werving duidelijk aan te geven wat voor soort vrijwilliger je zoekt: wat zijn de concrete werkzaamheden, waar en wanneer wordt de vrijwilliger ingezet en welke competenties en eigenschappen verwacht je van de vrijwilliger?

5. Kun je ook andere organisaties betrekken bij het werven van vrijwilligers?

In de praktijk horen wij regelmatig dat de organisaties samenwerken bij het werven van vrijwilligers. Bijvoorbeeld via het plaatselijke vrijwilligerssteunpunt of Vrijwilligers Informatie Punt. Wat ook kan is dat je kijkt of vrijwilligers die bij jouw organisatie (bij nader inzien) weinig kunnen doen, bij een organisatie in de buurt betekenisvol kunnen zijn.

6. Is het werven van vrijwilligers een continue bezigheid?

In principe wel. Natuurlijk kan het zo zijn dat je op dit moment geen vrijwilligers nodig hebt. Maar dan adviseren wij om te blijven werven. Het kan namelijk gebeuren dat je vrijwilligers te kort komt of dat er nieuwe behoefte ontstaat. Een ‘reservelijstje’ kan dan geen kwaad.

7. Is betaald adverteren om vrijwilligers te werven zinvol?

Betaald adverteren is zeker zinvol. Denk bijvoorbeeld aan een advertentie op Facebook. Dat kost relatief weinig en je kunt daarmee prima lokaal geïnteresseerde mensen bereiken. Overigens kun je prima vrijwilligers werven zonder dat daar kosten mee gemoeid zijn. Zie in dit kader het antwoord op vraag 3.

8. Hoe kan ik de intake van nieuwe vrijwilligers goed organiseren?

Wanneer je serieus werk maakt van het werven van vrijwilligers, zullen daar reacties op komen. Het is zaak om dit goed te organiseren. Geïnteresseerde mensen willen een goede 1e indruk van je organisatie krijgen en het zou jammer zijn als ze met een domper afhaken. Onze vrijwilligerstool Fenna helpt daarbij: via deze tool kun je vrijwilligers eenvoudig registreren en het systeem informeert de vrijwilliger automatisch over de afspraken die er zijn gemaakt, informatie over de 1e werkdag enz.

9. We hebben al genoeg vrijwilligers, moet ik dan toch blijven werven?

Het klinkt tegenstrijdig, maar ook als je nu al genoeg vrijwilligers hebt, adviseren wij om vrijwilligers te blijven werven. Het kan geen kwaad om een aantal vrijwilligers ‘in reserve’ te hebben. Zie in dit verband ook het antwoord op vraag 6.

10. Onze organisatie is groot, moet ik dan vrijwilligers centraal of juist decentraal werven?

Organisaties waar vrijwilligers worden ingezet kunnen groot zijn: zowel in omvang van hoeveelheid medewerkers en vrijwilligers, als het werkgebied met meerdere vestigingen. Wanneer de activiteiten van je organisatie decentraal worden georganiseerd, dan werkt de lokale werving van vrijwilligers het beste. Centraal kun je dit uiteraard wel goed coördineren.

>> Wil je alles te weten komen over het effectief werven van vrijwilligers?
Doe dan mee aan onze Training Succesvol vrijwilligers werven. > Meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.