vrijwilligers werven 6 praktische tips

Vrijwilligers werven? 6 praktische tips

Een veel voorkomend geluid is dat het moeilijk is om aan geschikte vrijwilligers te komen. Of om geen tekort aan vrijwilligers te hebben. Opvallend is dat het de ene organisatie goed lukt om vrijwilligers te werven, terwijl de andere organisatie daar de grootst mogelijke moeite mee heeft. Om je te helpen bij het werven van vrijwilligers 6 praktische tips.

Vrijwilligers werven: 6 praktische tips:

Hieronder 6 praktische tips voor het werven van vrijwilligers samengevat.

Vrijwilligers werven tip 1: Werf online en offline.

Werven via je organisatie website en social media is tegenwoordig een must. Maar verlies ook het plaatselijke huis-aan-huisblad niet uit het oog. Deze worden nog steeds veel gelezen. En als er weer een vrijwilligers informatiemarkt wordt georganiseerd in je gemeente, ben je daar natuurlijk ook zichtbaar aanwezig!

Vrijwilligers werven tip 2: Een korte en wervende vacaturetekst.

Stel een wervende vacaturetekst op die niet te lang is. Stel niet teveel eisen aan een nieuwe vrijwilliger: zoek je het bekende schaap met de 5 poten, dan zal het niet lukken die nieuwe vrijwilliger te vinden.

Vrijwilligers werven tip 3: Vertel alles over het vrijwilligerswerk bij jouw organisatie.

Belangrijk voor geïnteresseerden is dat ze zich uitgebreid kunnen informeren over vrijwilliger worden bij jouw organisatie. Dus ga op een aparte vrijwilligers websitepagina uitgebreid in op: Mogelijkheden en verwachtingen, Vacatures, Begeleiding en scholing, Ontmoet onze vrijwilligers, Vergoedingen en verzekering, Bel of mail de vrijwilligerscoördinator, enz.

Vrijwilligers werven tip 4: Mogelijkheid tot snel reageren én persoonlijk contact.

Wanneer iemand wil reageren op een vacature is het handig als dit snel kan. Door het invullen van de belangrijkste gegevens – dus geen lang formulier – zoals naam, emailadres, telefoonnummer en de betreffende vacature. Zet er ook een rechtstreeks telefoonnummer of emailadres bij zodat een geïnteresseerde persoonlijk vragen kan stellen.

Vrijwilligers werven tip 5: Gebruik je digitale stoepborden.

Je organisatie website, je digitale nieuwsbrief, social media en externe websites zijn de digitale stoepborden van je organisatie. Niet alleen voor bezoekers en cliënten, maar ook voor geïnteresseerden in vrijwilligerswerk. Daarom is het zaak om op je organisatie website uitgebreid in te gaan op alle facetten van vrijwilligerswerk (zie tip 3). Via de digitale nieuwsbrief, social media en het plaatsen van vacatures op de website van het lokale vrijwilligerssteunpunt kun je die informatie verspreiden en aandacht vragen voor vrijwilliger vacatures bij jouw organisatie.

Vrijwilligers werven tip 6: Werf vrijwilligers het hele jaar door.

Zorg dat je het hele jaar door aandacht besteed aan de werving van vrijwilligers. Niet omdat het moet, maar (ook) omdat het leuk is om te doen: Je straalt dan uit dat je verwachtingsvol uitkijkt naar de nieuwe vrijwilligers! Wanneer vrijwilligers zich aandienen en je hebt niet meteen plek voor ze, bespreek dan met ze of een gedeeltelijke inzet mogelijk is. Of tijdelijk ergens anders in de organisatie.

> Wil je alles te weten komen over het effectief werven van vrijwilligers? 1 van de 4 thema’s in de cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie’ is hieraan gewijd> Hier meer info.

Ben je vrijwilligerscoördinator? Wissel kennis en ervaringen met je collega vrijwilligerscoördinatoren in de Facebookgroep Vrijwilligerscoordinatie.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.