• Werven

  Een serieuze zaak!

  Organiseer vrijwilligers workshop, intervisiemiddag of thema avond

Werven van vrijwilligers

Het werven van vrijwilligers blijkt voor veel organisaties geen sinecure. Dat heeft vaak 1 of meer van de volgende redenen:

 • De vaste vrijwilliger die zich jarenlang inzet voor je organisatie bestaat nog wel, maar wordt steeds meer een flexibele vrijwilliger. Tegenwoordig zijn vrijwilligers steeds vaker korte tijd bij een organisatie of project betrokken, om vervolgens weer iets anders te gaan doen.
 • Het aantal benodigde vrijwilligers wordt steeds groter. Waar vroeger enkele vrijwilligers voldoende waren, zijn tegenwoordig tientallen of zelfs honderden vrijwilligers nodig om alle benodigde werkzaamheden in je organisatie uit te voeren.
 • Steeds meer organisaties maken gebruik van vrijwilligers. Er is dus sprake van een zekere concurrentie op dat gebied. Daardoor moet je meer moeite doen om voldoende én geschikte vrijwilligers te vinden.

Op deze pagina tref je kennis, tools en trainingen aan die Kenniscentrum Vrijwilligers heeft ontwikkeld om behulpzaam te zijn bij het werven van vrijwilligers voor je organisatie.

Kennis & tools:

Hieronder hebben we de beschikbare kennis en tools om behulpzaam te zijn bij het werven van vrijwilligers voor je op een rijtje gezet:

► 5 praktische tips om beter te werven

Een veel voorkomend geluid is dat het moeilijk is om aan geschikte vrijwilligers te komen. Opvallend is dat het de ene organisatie goed lukt om vrijwilligers te werven, terwijl de andere organisatie daar de grootst mogelijke moeite mee heeft. Om je organisatie te helpen bij het werven van vrijwilligers de volgende tips.

6 praktische tips om vrijwilligers te werven:

 1. Werf via je eigen medewerkers.
 2. Werf via andere organisaties.
 3. Pak de werving professioneel aan.
 4. Gebruik je digitale stoepborden.
 5. Zorg voor een goede 1e intake.
 6. Werf vrijwilligers het hele jaar door.

>> Lees verder.

► Ben je wel aantrekkelijk voor vrijwilligers?

Als organisatie die vrijwilligers inzet is het goed om jezelf deze vragen te stellen: ben ik aantrekkelijk voor vrijwilligers? Waarom zou de vrijwilliger kiezen voor mijn organisatie?

>> Lees meer.

► Toolkit voor werven van vrijwilligers

Lees meer over de Toolkit Werven die het Kenniscentrum Vrijwilligers ontwikkeld heeft.

► Veelgestelde vragen

Op een rij gezet: de 10 meest gestelde vragen over het werven van vrijwilligers. >> Lees meer.

Trainingen:

Wat verwacht jij van je vrijwilligers?

Wat verwacht jij van je vrijwilligers?

– Wat verwacht jij van je vrijwilligers? – Het is een vraag die wij regelmatig stellen tijdens de online Cursus Vrijwilligers Coördinatie: Wat verwacht jij van je vrijwilligers? Soms krijgen we dan een hele waslijst aan criteria te horen waaraan een vrijwilliger moet voldoen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. En vaak ook niet nodig. […]

Vrijwilligerswerk | Vrijwilligers Aan Zet | Kenniscentrum vrijwilligers

Vrijwilligersbeleid in 10 werkwoorden

– Vrijwilligersbeleid in 10 werkwoorden – Goed vrijwilligersbeleid laat zien dat je hebt nagedacht over wat vrijwilligers en de organisatie voor elkaar kunnen betekenen. Dit is niet alleen belangrijk voor de vrijwilligers, maar ook voor de beroepskrachten in je organisatie. Je gaat allemaal voor hetzelfde doel. 

10 tips online bijeenkomst vrijwilligers

10 tips voor een online bijeenkomst met je vrijwilligers

Online bijeenkomst voor vrijwilligers biedt meerwaarde In coronatijd zijn veel mensen en organisaties overgeschakeld naar online bijeenkomsten. Omdat veel mensen nu goed bekend zijn met online tools zoals Zoom en Teams kun je ook voor je vrijwilligers prima online bijeenkomsten houden. Waar moet je dan op letten? We hebben hieronder 10 tips op een rijtje […]