• Werven

  Een serieuze zaak!

  Organiseer vrijwilligers workshop, intervisiemiddag of thema avond

Werven van vrijwilligers

Het werven van vrijwilligers blijkt voor veel organisaties geen sinecure. Dat heeft vaak 1 of meer van de volgende redenen:

 • De vaste vrijwilliger die zich jarenlang inzet voor je organisatie bestaat nog wel, maar wordt steeds meer een flexibele vrijwilliger. Tegenwoordig zijn vrijwilligers steeds vaker korte tijd bij een organisatie of project betrokken, om vervolgens weer iets anders te gaan doen.
 • Het aantal benodigde vrijwilligers wordt steeds groter. Waar vroeger enkele vrijwilligers voldoende waren, zijn tegenwoordig tientallen of zelfs honderden vrijwilligers nodig om alle benodigde werkzaamheden in je organisatie uit te voeren.
 • Steeds meer organisaties maken gebruik van vrijwilligers. Er is dus sprake van een zekere concurrentie op dat gebied. Daardoor moet je meer moeite doen om voldoende én geschikte vrijwilligers te vinden.

Op deze pagina tref je kennis, tools en trainingen aan die Kenniscentrum Vrijwilligers heeft ontwikkeld om behulpzaam te zijn bij het werven van vrijwilligers voor je organisatie.

Kennis & tools:

Hieronder hebben we de beschikbare kennis en tools om behulpzaam te zijn bij het werven van vrijwilligers voor je op een rijtje gezet:

► 5 praktische tips om beter te werven

Een veel voorkomend geluid is dat het moeilijk is om aan geschikte vrijwilligers te komen. Opvallend is dat het de ene organisatie goed lukt om vrijwilligers te werven, terwijl de andere organisatie daar de grootst mogelijke moeite mee heeft. Om je organisatie te helpen bij het werven van vrijwilligers de volgende tips.

6 praktische tips om vrijwilligers te werven:

 1. Werf via je eigen medewerkers.
 2. Werf via andere organisaties.
 3. Pak de werving professioneel aan.
 4. Gebruik je digitale stoepborden.
 5. Zorg voor een goede 1e intake.
 6. Werf vrijwilligers het hele jaar door.

>> Lees verder.

► Ben je wel aantrekkelijk voor vrijwilligers?

Als organisatie die vrijwilligers inzet is het goed om jezelf deze vragen te stellen: ben ik aantrekkelijk voor vrijwilligers? Waarom zou de vrijwilliger kiezen voor mijn organisatie?

>> Lees meer.

► Toolkit voor werven van vrijwilligers

Lees meer over de Toolkit Werven die het Kenniscentrum Vrijwilligers ontwikkeld heeft.

► Veelgestelde vragen

Op een rij gezet: de 10 meest gestelde vragen over het werven van vrijwilligers. >> Lees meer.

Trainingen:

Training Succesvol vrijwilligers werven.

11 oktober: training Succesvol vrijwilligers werven

Vrijwilligers werven, hoe doe je dat succesvol in de praktijk? Deze vraag staat centraal in deze cursus vol praktische handvatten en tips. Na deze online cursus kun je effectief vrijwilligers werven, ook voor jouw organisatie.

Dit is het moment voor je wervingscampagne nieuwe vrijwilligers.

Wanneer de zomervakantie periode haar einde nadert en velen weer terug zijn van vakantie is het een mooi moment om nieuwe vrijwilligers te werven. Zo pak je dit aan.

Tips vrijwilligerswerk Kenniscentrum Vrijwilligers

Alle tips die wij vanaf januari gaven hier bij elkaar op 1 plek.

In dit artikel hebben we alle tips die we vanaf januari tot nu gaven overzichtelijk op een rij gezet: