Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van vrijwilligerswerk? Hieronder een selectie van 10 veel gestelde vragen over het organiseren van vrijwilligerswerk.

1. Wat komt er kijken bij het organiseren van vrijwilligerswerk?

Met een gezond verstand benadering kun je al vrij ver komen. Wel is het belangrijk om enkele zaken die goed geregeld moeten zijn, niet uit het oog te verliezen. Bekijk daarvoor de pagina wet- en regelgeving. De belangrijkste zaken staan daar samengevat. Wil je het vrijwilligerswerk in je organisatie structureel beter organiseren, dan is het raadzaam om dit ook beleidsmatig goed in te richten. Om te zien wat daar bij komt kijken is het raadzaam om de checklist voor de opzet van vrijwilligerswerk te raadplegen.

2. Hoeveel tijd kost het?

Dat hangt van 3 factoren af: 1) de hoeveelheid vrijwilligers: een tiental vrijwilligers organiseren is natuurlijk een ander verhaal dan enkele honderden. 2) De mate waarin je georganiseerd wilt zijn: dit kan heel praktisch en gericht zijn op het hoognodige, dit kan ook uitgebreid en gericht op alle beleidsmatige en organisatorische aspecten. 3) het aantal mensen die mee helpen het vrijwilligerswerk te organiseren: als je alles alleen moet doen kost het meer uren. Kortom, het is onmogelijk om op deze vraag een algemeen antwoord te geven.

3. Ik zoek ondersteuning in het organiseren van vrijwilligerswerk, wat kunnen jullie hierin betekenen?

Via deze website en onze nieuwsbrief doen we aan kennisdeling. Zo kan de checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid handig zijn. Verder heeft Kenniscentrum Vrijwilligers een Quick Scan Goed Organiseren ontwikkeld. Met deze Quick Scan heb je in korte tijd een duidelijk beeld van de organisatiegraad van je vrijwilligerswerk en op welke onderdelen het beter kan. Ook bieden we Coaching aan indien je begeleid wilt worden in het goed op poten zetten van vrijwilligerswerk in je organisatie. Ten slotte hebben we de registratietool Fenna ontwikkeld. Die helpt je om de administratie van vrijwilligers goed op orde te krijgen en de talenten van vrijwilligers optimaal in te zetten.

4. Met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden?

Normaal gesproken, als je vrijwilligers niet laat werken met gevaarlijke stoffen e.d., valt het qua wet- en regelgeving waar je bij het inrichten van vrijwilligerswerk in je organisatie mee te maken hebt erg mee. Wel dien je enkele zaken even goed te bekijken. Die liggen op het vlak van de Arbowet, verzekering en vergoeding voor vrijwilligers. Op deze pagina staan de belangrijkste zaken op een rijtje.

5. De financiering van vrijwilligers, kun je daar tips over geven?

Het kan zijn dat het voor jouw organisatie een financiële uitdaging is om vrijwilligers in te zetten. Dat kan ermee te maken hebben dat daar kosten mee zijn gemoeid die, zeker bij een oplopend aantal vrijwilligers, aardig kunnen toenemen.De financiering van deze kosten kun je wellicht (deels) opvangen met eigen middelen, maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden van Fondsenwerving, subsidies of sponsoring. Meer hierover lees je hier.

6. Hoe zorg ik dat ik niks over het hoofd zie bij het organiseren van vrijwilligerswerk?

Wanneer je voor de praktische insteek kiest, kun je de onderwerpen zoals ze hier op Vrijwilligersaanzet boven in de menubalk op een rijtje staan 1 voor 1 aflopen: werven-organiseren-registreren-motiveren-opleiden. Als je die thema’s inhoudelijk bekijkt en gedaan hebt wat daar aan tips en suggesties gegeven wordt ben je al een aardig eind op weg. Wil je beleidsmatig werk maken van vrijwilligerswerk in je organisatie en dat uitdiepen op alle relevante zaken, dan is de checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid raadzaam.

7. Welke handige hulpmiddelen zijn er om vrijwilligerswerk te organiseren?

Je kunt gebruik maken van de pagina organiseren van vrijwilligerswerk hier op Vrijwilligersaanzet. Daar staan alle benodigde kennis, praktische zaken, tips en wetenswaardigheden op een rij. Voor het registreren van vrijwilligers kun je gebruik maken van de registratietool Fenna die door het Kenniscentrum Vrijwilligers is ontwikkeld.

8. Ik wil de organisatie van vrijwilligers verbeteren, maar hoe voorkom ik dat ik alles alleen moet doen?

Natuurlijk moet iemand de initiatiefnemer of de kartrekker zijn en als jij dat bent is dat prijzenswaardig. Voorkom dat je er niet alleen voor staat door het management erbij te betrekken en commitment te vragen. Ook kun je collega’s mobiliseren en vragen of die samen met jou de organisatie van het vrijwilligerswerk op zich willen nemen.

9. Organiseren van vrijwilligerswerk, gaat dit niet knellen met het ‘medewerkers in dienst’-beleid?

Dit kan prima samen gaan. Vaak snappen ‘vaste’ medewerkers dat de organisatie veel baat heeft bij vrijwilligers. Het is wel belangrijk het nut en de noodzaak van de inzet van vrijwilligers goed te communiceren. In organisaties waar medewerkers nog moeten wennen aan het werken met vrijwilligers woedt nogal eens de discussie over werkverdringing. Het is raadzaam om die discussie niet uit de uit de weg te gaan.

10. Is er interessante literatuur op dit gebied?

Naast deze website is er op internet nog meer informatie op het werken met vrijwilligers te vinden. Ook kun je het Basisboek Vrijwilligersmanagement raadplegen. Waarschijnlijk kun je dit ook lenen via de plaatselijke bibliotheek.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.