Gemeenten moeten een heldere visie hebben op de waarde van vrijwilligerswerk

11 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen

Wat zijn goede redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Mensen hebben uiteenlopende redenen waarom ze vrijwilligerswerk doen. In een blog van VCRA kwamen we tegen “11 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen”.

Wat zijn deze 11 redenen? In willekeurige volgorde:

11 redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen:

1- Geloofs- of politieke overtuiging; dit is al van oudsher een reden om aan vrijwilligerswerk te doen. Om minderbedeelden te helpen, de (eigen) gemeenschap te ondersteunen of een overtuiging te helpen uitdragen.

2- Onbaatzuchtigheid; je wilt iets doen voor een ander zonder daar zelf enig belang bij te hebben. In de meeste gevallen houd je aan het ‘goed’ doen op zijn minst een goed gevoel over. Mogelijk is dat het deel waar jij zelf baat bij hebt. En in dat geval is van onbaatzuchtigheid eigenlijk al geen sprake meer.

3- Hulp voor eigen club of vereniging; Jij of een van je gezinsleden is lid van een hobbyclub, sportclub of vereniging. Om bijvoorbeeld de club of vereniging in stand te houden, het niveau te verbeteren, dicht bij je gezinsleden te zijn of de contributie laag te houden , steek je graag vrijwillig de handen uit de mouwen.

4- Om je nieuwe woonomgeving te leren kennen; je bent net verhuisd en je kent nog niemand uit je nieuwe buurt of je kent zelfs de stad nog niet. Vrijwilligerswerk is een prima manier om kennis te maken met je buurt en buurtgenoten of om je bekend te maken met de stad en de stadsgenoten.

5- Om je netwerk te vergroten; als je op zoek bent naar contact of je bent op zoek naar betaald werk, is vrijwilligerswerk een prima manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten.

6- Om een gat in je CV te voorkomen; je bent werkeloos geworden of je bent klaar met je studie en je hebt nog geen zicht op ander werk. Om te voorkomen dat er een gat in je CV ontstaat ga je vrijwilligerswerk doen. Hiermee laat je aan toekomstige werkgevers zien, dat je ook tijdens een periode van tegenslag een positieve werkhouding houdt.

7- Om werkervaring op te doen; tijdens of na je studie doe je werkervaring op door vrijwilligerswerk te doen in je eigen studierichting of je doet ervaring op die iets extra’s toevoegt aan je studie (bijvoorbeeld bestuurservaring). Hiermee heb je een streepje voor op anderen, die dezelfde papieren kunnen overleggen, maar geen werkervaring hebben.

8- Om een dag-/weekroutine te houden of op te bouwen; er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je geen vaste invulling van je dag of week meer hebt. Soms is het juist heel goed om wel een vaste routine te hebben of te krijgen. Dan is het goed om op vaste momenten in de week vrijwilligerswerk te gaan doen.

9- Om actief te blijven; je hebt geen zin om thuis achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. Of je nu met pensioen bent, de kinderen uit huis zijn of om een andere reden, ook dan is vrijwilligerswerk een prima manier om actief te blijven.

10- Je hebt af en toe nog wat tijd over, maar je wilt je niet structureel inzetten; je hebt al genoeg te doen, maar je vindt het ook belangrijk om je af en toe in te zetten voor een maatschappelijk doel. Structureel vrijwilligerswerk zit er echter door je drukke leven niet in. Als je soms nog een uurtje of een dagdeel over hebt, kun je ervoor kiezen om een korte klus te gaan doen. Dat kan zijn door een collecte te lopen of achter de schermen mee te werken aan een cultureel evenement. Ook voor dit soort vacatures worden vaak vrijwilligers gezocht.

11. Omdat het gewoon leuk is!
Soms zijn er projecten of klussen waar je zo enthousiast over bent, dat het gewoon leuk is om hier aan mee te werken.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

Bron: VCRA