Vrijwilligerswerk - vrijwilligers - Kenniscentrum Vrijwilligers

Is er een maximum leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk?

Laatst werd ons de vraag gesteld: is er een maximum leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk? Het antwoord is kort en bondig: nee, die is er niet. Toch hanteren veel organisaties een maximum leeftijdsgrens. Hoe zit dat? 

Er is geen maximum leeftijd voor het doen van vrijwilligerswerk. Dit is ook niet toegestaan volgens de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Toch wordt soms door organisaties een maximum leeftijdsgrens gehanteerd, bijvoorbeeld 75 of 80 jaar. De rechtvaardiging hiervan wordt dan gevonden in het feit dat vrijwilligers ouder dan 75 of 80 niet meer verzekerd zouden zijn. Dit is onjuist: ook vrijwilligers die ouder zijn dan 75 of 80 kunnen nog worden verzekerd. Het is natuurlijk wel verstandig om na te vragen of dit bij de verzekering die je organisatie hiervoor heeft ook inderdaad zo is.

Reden waarom organisaties toch een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 75 of 80 hanteren is dat vrijwilligers van deze leeftijd niet meer goed inzetbaar zijn. Of ze zouden niet meer goed mee kunnen in verandertrajecten. In de praktijk hangt dit echter helemaal van de vrijwilliger zelf af: er zijn vrijwilligers van 80 die multi inzetbaar zijn en gemakkelijk mee kunnen in veranderingen. Natuurlijk niet allemaal, maar er zijn bijvoorbeeld ook genoeg dertigers of veertigers die moeite hebben met veranderingen in het werk of in de organisatie. Het is daarom niet raadzaam om maximum leeftijdsgrenzen te hanteren voor vrijwilligerswerk. Nog los van dat het wettelijk niet mag, werkt het ook niet in de praktijk.

Hoe is het dan toch mogelijk om van oudere vrijwilligers ‘af te komen’ die niet meer goed functioneren? Want dat komt natuurlijk voor. Het instellen van een maximum leeftijdsgrens is daarvoor niet het goede middel. Ga het gesprek aan met de vrijwilliger en kijk hoe je er samen uit kunt komen.

>> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.