Flexpool van vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers vinden lastig? Start een flexpool.

Er zijn genoeg mensen te vinden die graag af en toe iets willen doen voor jouw organisatie. Je weet dat vrijwilligers uit die groep zijn te benaderen voor een eenmalig klus of activiteit en verder niet. Een flexpool dus.

Wat is een flexpool van vrijwilligers.

Wat is een flexpool van vrijwilligers? Een flexpool is een flexibele schil van vrijwilligers die eenmalige klussen willen doen. De vrijwilliger is en blijft flexibel en zit nergens aan vast.

Voorbeeld van een flexpool in de praktijk.

Leg een lijstje aan van eenmalige acties, klussen en projecten. Iedereen binnen jouw organisatie kan hiervoor input aanleveren. Dit lijstje zet je in een digitale nieuwsbrief waarmee je 1 of 2 keer per maand vraagt of er vrijwilligers uit de flexpool zijn die iets uit deze lijst willen oppakken.

Je kunt ook een lijst aanleggen als een soort jaarkalender van wat nog komen gaat (en wat al geweest is en succesvol is afgerond).

Als je vrijwilligers zoekt voor je flexpool is het belangrijk om erbij te vermelden dat aanmelden voor de flexpool vrijwillige inzet van vrijblijvende aard is en verder tot niets verplicht.

Wil je alle ins en outs leren over het werven van vrijwilligers? Doe dan mee aan onze training Succesvol vrijwilligers Werven.

Flexpool vrijwilligers als groep erbij.

De meeste organisaties die een flexpool van vrijwilligers hanteren, hebben deze als aparte groep vrijwilligers erbij. Met andere woorden: structureel worden vrijwilligers ingezet die bijvoorbeeld wekelijks gaan wandelen met bewoners, daarnaast hebben ze de flexpool vrijwilligers die ze vragen voor eenmalige korte klussen.

Structureel stoppen maar door in de flexpool.

Misschien vind je het jammer als structurele vrijwilligers aangeven te willen stoppen? je kunt ze dan vragen of ze actief willen blijven in de flexpool van vrijwilligers.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Basis Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.