Kenniscentrum Vrijwilligers | Vrijwilligers | Vrijwilligerswerk

Is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht?

– Is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht? –

Deze vraag kregen wij van een zorgorganisatie. Of het verplicht is om een VOG aan te vragen voor elke nieuwe vrijwilliger.

Het antwoord op de vraag ‘is een VOG voor vrijwilligers verplicht?’: een VOG is vanuit de wetgeving in beginsel voor vrijwilligers niet verplicht. Echter, indien er situaties zijn waar beroepsmatig een VOG verplicht is, dan geldt dat ook voor vrijwilligers. Bijvoorbeeld: iemand die toezicht houdt tijdens tussenschoolse opvang op een basisschool heeft verplicht een VOG nodig. Dit kan een beroepskracht zijn, maar ook een vrijwilliger. Het maakt daarbij niet uit of de vrijwilliger slechts incidenteel of periodiek op de school actief is.

Wat je in de praktijk ziet is dat veel organisaties zelf richtlijnen hebben opgesteld voor het verplicht stellen van een VOG. Soms stellen ze een VOG verplicht voor alle vrijwilligers. Of alleen voor een bepaalde categorie vrijwilligers: bijvoorbeeld een bibliotheek die voor boeken opruimhulpen geen VOG verplicht stelt, maar voor vrijwilligers die bij gezinnen thuis aan kinderen voorlezen wel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Bekijk ons cursusaanbod, misschien zit er ook iets voor jou bij.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

Bron: voor dit artikel is de volgende bron geraadpleegd.