11 veel gestelde vragen over de cursus Leidinggeven aan vrijwilligers

In dit artikel 11 veel gestelde vragen (en antwoorden) over de Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers.

1) Voor wie is de cursus Leidinggeven aan vrijwilligers bedoeld?
De cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers is bedoeld voor vrijwilligerscoördinatoren met minimaal 1 jaar werkervaring of wanneer je verdieping zoekt na onze Basiscursus Vrijwilligerscoördinatie.

2) Jullie bieden ook de Basis Cursus Vrijwilligerscoördinatie aan, wat is het verschil?
De Basiscursus Vrijwilligerscoördinatie is een algemene introductiecursus over Vrijwilligerscoördinatie, rond de 4 thema’s Vrijwilligersbeleid, Vrijwilligers en verandering, Vrijwilligers werven en Vrijwilligers Boeien en Binden. De Basis Cursus Vrijwilligerscoördinatie is een waardevolle cursus als je (net) begint als vrijwilligerscoördinator of nog niet zoveel ervaring hebt. Bij de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers staat alleen het leidinggeven aan vrijwilligers centraal, deze cursus is vooral bedoeld voor vrijwilligerscoördinatoren die al wat langer meelopen en/of meer verdieping zoeken.

3) Richt de cursus zich alleen op de zorg- en welzijnssector of ook andere sectoren?
De Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers richt zich op vrijwilligerscoördinatoren in alle sectoren: zorg & welzijn, ziekenhuizen, musea, bibliotheken, natuurorganisaties, sportverenigingen, etc.

4) Ik ben geen vrijwilligerscoördinator maar aandachtsfunctionaris. Kan ik dan toch deelnemen?
Of de naam van je functie vrijwilligerscoördinator is, is niet bepalend. Of je voor een deel vrijwilligers begeleid en voor een ander deel bijv. activiteitenbegeleider bent. Waar het om gaat is dat je vrijwilligers coördineert of aanstuurt. Dat kan als vrijwilligerscoördinator, maar ook als aandachtsfunctionaris of regeltaakhouder.

5) De cursus is op MBO+ en HBO werk- en denkniveau, wat betekent dit?
Deelnemers aan de cursus hebben over het algemeen een MBO+ en HBO werk- en denkniveau. Daarop worden de inhoud van de lesstof en de werkvormen van de cursus afgestemd. De cursus is niet door een bevoegde instantie geaccrediteerd als opleiding op MBO of HBO niveau.

6) Welke inhoud kan ik in de cursus verwachten?
De inhoud van de cursus bestaat uit relevante theorie over leidinggeven en praktijkcases rond het leidinggeven aan vrijwilligers. Voor de theorie wordt o.a. geput uit actuele boeken en publicaties over vrijwilligerswerk op internet. In de cursus wordt de nadruk gelegd op de praktijk door middel van het bespreken van praktijkcases, die ook door deelnemers aangedragen kunnen worden. Ben je vooral op zoek naar theoretische verdieping en achtergronden, dan is een andere cursus wellicht beter geschikt.

7) Wat is de achtergrond van de docent(en)?
Docenten die deze cursus geven hebben meer dan 20 jaar ervaring in het coördineren van vrijwilligers en het training geven aan groepen professionals. De docenten hebben een HBO of universitaire opleiding genoten en hebben aanvullende didactische trainingen gevolgd. Ze hebben meerdere jaren ervaring in het geven van trainingen en workshops aan o.a. vrijwilligers en vrijwilligers coördinatoren, in uiteenlopende sectoren.

8) Is er naast de cursustijden nog sprake van extra studiebelasting thuis?
Het lesmateriaal wordt voorafgaand aan en tijdens de Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers aan elke deelnemer beschikbaar gesteld. Er is geen sprake van huiswerkopdrachten.

9) Welke ervarenheid kan ik verwachten van andere deelnemers aan de cursus?
Deelnemers aan de cursus Leidinggeven aan vrijwilligers hebben minimaal een jaar ervaring in het coördineren van vrijwilligers. Het zou kunnen dat je al hebt meegedaan aan onze Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie, maar dit is geen must. Moet je nog beginnen als vrijwilligerscoördinator of kom je net kijken in die rol, dan kun je beter eerst de Basis Cursus Vrijwilligers Coördinatie volgen, die wij ook geven.

10) Deelnemers ontvangen het Certificaat Vrijwilligerscoördinatie, wat is dit precies?
Als je de cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers hebt gevolgd ontvang je het Certificaat Leidinggeven aan Vrijwilligers van Kenniscentrum Vrijwilligers. Dit certificaat heeft geen officiële status zoals bijvoorbeeld een MBO of HBO diploma. Het certificaat heeft een onbeperkte geldigheidsdatum en is persoonlijk op jouw naam gesteld.

11) Geven jullie deze cursus ook in company?
Jazeker, dit is mogelijk. Wij kunnen dit op maat invullen naar gelang de behoeften van jouw organisatie. Ben je hierin geïnteresseerd, stuur dan een email naar E-mail:  info@vrijwilligersaanzet.nl.

> Vrijblijvend meer informatie:
Voor meer informatie over de Cursus Leidinggeven aan Vrijwilligers, kijk op de betreffende cursuspagina, of neem contact op met de opleidingscoördinator Huub van Dommelen tel. 040-7009 703 E-mail: huub.van.dommelen@vrijwilligersaanzet.nl.

Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.