Hoe kan een vrijwilliger sneller starten als een VOG 6-8 weken duurt?

Deze vraag werd gesteld door een lid in de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie. Lees de reacties met oplossingen uit de praktijk:

Dit was de complete vraag die werd gesteld door Annet in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie:

Annet: ‘Wij werken pas met VOG verklaring. Reactie kan 4 – 8 weken duren. Iemand tips zodat vrijwilliger sneller kan starten?’

Reacties van andere leden in de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie:

Carla: In de praktijk blijkt dat ze hem heel vaak binnen 1 a 2 weken al binnen hebben. Van alle vrijwilligers die ik aangenomen heb waren er volgens mij 2 die langer duurde..

Hetty: Bij onze organisatie gaat het ook sneller, vrijwilligers in de ouderenzorg, komen in aanmerking voor de gratis VOG, dat gaat snel, misschien maakt dat verschil?

Marja: Onze ervaring in gehandicaptenzorg is dat deze al binnen 3 tot 4 dagen binnen is.

Jackelien: Als je als organisatie de aanvraag voor een gratis VOG digitaal klaar zet voor de nieuwe vrijwilliger, en dan via DIgiD, gaat t snel. Binnen n week vaak al binnen.

Jet: De ervaring van Jackelien hierboven deel ik. Gaat best snel, Max 10 dagen.

Janny: Je kunt een introductieperiode organiseren voor de vrijwilliger zonder VOG, waarbij deze met iemand meeloopt en nog niet zelfstandig aan de slag gaat.

Ingrid: De meeste doorlooptijd gaat zitten in het aanvragen door de vrijwilliger en het inleveren van de VOG. Goede communicatie vooraf en herinneringen leveren de meeste tijdswinst op. Ik herken me ook in de andere reacties. De VOG zelf is altijd binnen enkele dagen binnen.

Marja: Wij(zorg org.) vragen ze digitaal aan. Is een afspraak met Justis en KPN en door onze leidinggevende geregeld. Hij kan dan gratis worden aangevraagd. Je moet er wel een aparte tel. voor hebben. Daar komen per keer dat je inlogt de codes op binnen.
In een 1e tel. gesprek leg ik uit wat nodig is en vraag ik om een emailadres en Voorletter(s) en achternaam.
Digitaal duurt het meestal 3 werkdagen, mits ze bij justis een storing hebben.
Ik spreek in dat 1e gesprek ook gelijk een datum af voor een week later en het intakegesprek en vraag om de VOG dan gelijk mee te brengen.
Moet hij bij de gemeente op papier worden aangevraagd dan kan het langer duren, omdat men soms niet gelijk naar het gemeentehuis gaat of bij de gemeente niet gelijk de deur uit gaat.
Wat je ook kan doen is intake doen, overeenkomst bespreken en laten ondertekenen. Met iemand mee laten lopen en zelfstandig starten als de VOG binnen is.

> Wil je deze en andere discussies volgen? Word dan lid van onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

>Coördineer je vrijwilligers & zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Bekijk ons Najaars Cursusaanbod, misschien zit er ook iets voor jou bij!

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.