Voorbeeld van een lokale campagne om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Veel organisaties zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het loont dan om lokaal samen te werken in de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers. Een voorbeeld uit de praktijk:

Om meer vrijwilligers te werven is Hart voor Woerden een publiekscampagne gestart. De organisatie ondersteunt maatschappelijke organisaties die voor hun functioneren afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. “Onze taak is om mensen te helpen hun weg te vinden naar de openstaande vrijwilligersvacatures”, legt Joost Witlox van Hart voor Woerden uit in de Woerdense Courant (lees hier het hele artikel).

In dit artikel lees je hoe lokale organisaties samenwerken via Hart voor Woerden. Ingrediënten zijn een publiekscampagne, bemiddeling tussen vraag en aanbod, geven van trainingen en workshops, via persoonlijk contact geven van informatie in de bibliotheek.

Een reden voor het dalend aantal vrijwilligers is volgens Witlox moeilijk te geven. “Het heeft meerdere oorzaken. Zo speelt de individualisering van de samenleving een rol: mensen zijn erg druk met hun eigen leven. Daarnaast zorgt de ontmanteling van de verzorgingsstaat ervoor dat meer mensen naast hun baan een hulpbehoevende naaste moeten helpen. Die hebben geen tijd om, naast mantelzorg, ook nog vrijwilligerswerk te doen.”

Toch ziet Witlox wel degelijk kansen, met name door de vergrijzing. Want meer mensen gaan met pensioen. “Veel gepensioneerden kiezen voor vrijwilligerswerk om zo actief te blijven in de samenleving. Het zorgt voor levensvreugd en heeft ook een positieve uitwerking op je gezondheid. Met andere woorden: door anderen te helpen help je ook jezelf.”

Het vrijwilligerswerk verandert. Mensen zijn minder geneigd om zich voor langere tijd voor één organisatie in te zetten. In plaats daarvan zoeken ze gevarieerde klussen voor een kortere periode. “En dan heb je nog de mensen die spontaan de handen uit de mouwen willen steken als er hulp nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de opvang van Oekraïners hier in Woerden.”

Hart voor Woerden helpt mensen heel gericht aan de juiste vrijwilligersbaan. Witlox: “Wij kijken naar iemands talenten en passies en hoe je die kan inzetten. Als iemand bijvoorbeeld graag kookt, hebben we bijvoorbeeld wel vijf organisaties waar hij of zij terecht kan. Zo ontstaat een goede match tussen vrijwilliger en organisatie.”

Die vrijwilligers kunnen trainingen en workshops volgen bij de VrijwilligersAcademie. “Je kunt bijvoorbeeld een cursus reanimeren volgen of leren hoe je eenzaamheid herkent. Deze cursussen zijn veelal gratis toegankelijk voor alle Woerdenaren. De trainingen richten zich met name op vrijwilligers die actief zijn in het zorg- en welzijnsdomein.”

Met de publiekcampagne wil Hart voor Woerden haar zichtbaarheid vergroten. Dat gebeurt via krantenadvertenties en berichten op social media. “Daarnaast zijn we aanwezig op publieksevenementen, zoals de Koeiemart en laatst bij de Kunstmarkt om mensen uit te leggen wat er zoal op het gebied van vrijwilligerswerk in Woerden mogelijk is.”

Wie als vrijwilliger actief wil worden, kan zijn of haar interesse kenbaar maken via de website van Hart voor Woerden. Het is ook mogelijk om op donderdagochtend langs te gaan in de bibliotheek in Woerden. Daar zijn medewerkers van Hart voor Woerden. “We zitten klaar voor een persoonlijk gesprek”, aldus Witlox. “Als je eenmaal bent ingeschreven, kijken wij of er een passende vrijwilligersvacature beschikbaar is.”

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

Bron: Woerdense Courant (redactie: Floris Bakker).