10% vrijwilligers bij sportclubs overweegt te stoppen vanwege intimidatie*.

Een op de tien vrijwilligers die actief zijn bij amateursportclubs in Nederland overwegen te stoppen, omdat ze te maken krijgen met negatief gedrag rond trainingen en wedstrijden. In het amateurvoetbal gaat het zelfs om bijna een op de zes vrijwilligers, blijkt uit een peiling van het RTL Nieuwspanel.

De amateursport in Nederland is sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, maar steeds meer van hen haken af, of overwegen dat. Vaak gaat het om mensen die zich al jarenlang met hart en ziel voor hun club inzetten, maar vanwege vervelende ervaringen het plezier in het vrijwilligerswerk verliezen.

“Het moet wel leuk blijven”, zegt een lid van het Nieuwspanel. “Vooral bij het scheidsrechteren word je toch weleens voor rotte vis uitgemaakt. Daar offer ik mijn vrije zaterdag niet meer voor op.”

Sjaak de Wild is als vrijwillige scheidsrechter ‘met passie en liefde’ actief in het amateurvoetbal, maar ook hij denkt er regelmatig aan om te stoppen, omdat hij te maken krijgt met geweld, bedreigingen en intimidatie. Onlangs ging het helemaal mis tijdens een wedstrijd die hij floot.

Ron Collee van de Gorinchemse Scheidsrechters Vereniging, waar Sjaak de Wild lid van is, onderschrijft het probleem. “Elke wedstrijd is er gezeik, gezanik en scheldpartijen”, zegt hij. “De afgelopen maand hebben we vier gevallen van molestatie gehad. Twee vrijwilligers hebben serieus overwogen om te stoppen.”

De naionale voetbalbond KNVB laat weten dat het vrijwilligersbestand door de jaren heen redelijk stabiel blijft. “Wanneer mensen wel besluiten te stoppen, gaat hier vaak een mix aan redenen achter schuil”, zegt een woordvoerder. “Plezier is de voornaamste drijfveer om vrijwilliger te worden en te blijven. Vervelende incidenten zorgen ervoor dat het plezier van vrijwilligers minder wordt.”

Redenen om te stoppen zijn verder een gebrek aan waardering, te weinig tijd voor het vrijwilligerswerk en te weinig mogelijkheden om door te groeien. Lees hier het gehele artikel.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

* Bron: RTL Nieuws