tips voor het leidinggeven aan vrijwilligers

9 Tips voor het leidinggeven aan vrijwilligers

Leidinggeven aan vrijwilligers is vooral heel zingevend en leuk. Niks is leuker dan samen met een groep vrijwilligers iets moois realiseren. Maar soms kan het leidinggeven aan vrijwilligers ook een uitdaging zijn. In dit artikel hebben we 9 tips voor het leidinggeven aan vrijwilligers samengevat.

De tips zijn bedoeld voor diegenen die in de praktijk actief zijn met leidinggeven aan vrijwilligers. Ze staan in willekeurige volgorde genoemd.

9 Tips voor het leidinggeven aan vrijwilligers:

1. Communiceer veel:
Veel uitleg geven, veel toelichten, veel vragen beantwoorden, veel op onderwerpen terugkomen, kortom: veel communiceren richting vrijwilligers. En ook richting medewerkers communiceren over vrijwilligers en vrijwilligerswerk.

2. Neem je vrijwilligers serieus:
Natuurlijk neem je je vrijwilligers serieus. Als ze vragen hebben, klachten, voor een luisterend oor, en ook als ze ideeën hebben waarom iets beter anders kan.

3. Zorg voor duidelijkheid:
Wat is wel de bedoeling, wat is niet de bedoeling. Welke regelingen gelden er voor vrijwilligers. Wat hierbij helpt is dat je een vrijwilligersbeleidsplan hebt waarin dit is vastgelegd.

4. Doe niet alles alleen:
Geef je leiding aan vrijwilligers, dan weet je dat dit niet altijd een eenvoudige klus is. Soms is het veel wat je op je bordje krijgt, en je kunt ook te maken krijgen met moeilijke situaties. Vraag als het kan hulp aan anderen, bijvoorbeeld een afdeling HR om je ergens bij te helpen. Of anders je leidinggevende, of iemand uit het MT of de directie.

5. Laat het management zich uitspreken:
Vrijwilligers zijn onmisbaar. Mooi zo’n slogan, maar het is belangrijk dat dit in woorden en daden door het hoger en lager management wordt uitgedragen. Op die manier laat het management aan de medewerkers zien dat vrijwilligers in de organisatie écht belangrijk gevonden worden en waardering verdienen.

6. Waardeer je vrijwilligers:
Misschien omdat het vanzelfsprekend is wordt het daarom nogal eens vergeten: het uitspreken van waardering naar je vrijwilligers. Woorden van waardering doet de vrijwilliger vaak erg goed.

7. Reflecteer regelmatig:
Dit gaat over je eigen rol als leidinggevende richting vrijwilligers. Misschien had je een situatie met een vrijwilliger en heb je dat op een bepaalde manier aangepakt waar je later over denkt: dat was een goede aanpak. Of dat je juist het tegenovergestelde denkt: dat kan ik de volgende keer beter anders doen. En hoe dan: misschien lukt het je om alternatieven te bedenken en deze uit te proberen. Dat zijn hele waardevolle momenten: dat je reflecteert op je werk als leidinggevende richting je vrijwilligers.

8. Sta voor je vrijwilligers:
Opkomen voor je vrijwilligers in de organisatie. Zorgen dat alles goed voor de vrijwilligers is geregeld. Ook dat medewerkers weten: de vrijwilligers horen erbij en hebben een goede begeleiding nodig waar wij ze bij kunnen helpen.

9: Doe het met plezier:
Als je met plezier je werk doet: leiding geven aan vrijwilligers, dan merken de vrijwilligers dat natuurlijk. En die vonken van plezier slaan over op de vrijwilligers en ook op je collega’s.

Leidinggeven aan vrijwilligers, interesse in een cursus?

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.