5 tips om vrijwilligerswerk bij jouw organisatie aantrekkelijker te maken

Wat kun je doen om je vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken voor bestaande én nieuwe vrijwilligers? De volgende 5 tips kunnen daarbij helpen:

Hieronder 5 manieren om vrijwilligerswerk bij jouw organisatie aantrekkelijker te maken, in willekeurige volgorde:

1. Geef scholing.

Dit kan een introductietraining of workshop zijn voor alle vrijwilligers die nieuw beginnen, of een training of workshop gericht op verdieping rond één onderwerp voor bestaande vrijwilligers.

2. Geef ze waardering en aandacht.

Dit lijkt een open deur, maar wij horen vaak van vrijwilligers dat het hieraan ontbreekt: ze worden aan hun lot overgelaten. Geef ze dus veel persoonlijke aandacht: ‘hoe gaat het met je?’, kom op zaken terug, feliciteer ze met hun verjaardag enz. Het spreekwoordelijke schouderklopje is goud waard.

3. Maak vrijwilligerswerk flexibel(er).

Steeds meer vrijwilligers willen variatie in de tijden dat ze ingezet worden en steeds vaker is vrijwilligerswerk van kortdurende aard. Speel daarop in bij het aanbieden van vrijwilligerswerk. In dit artikel 8 tips voor het flexibel(er) maken van vrijwilligerswerk.

4. Informeer ze en vraag om hun mening.

Vaak worden vrijwilligers pas geïnformeerd als alles al besloten is en plannen worden uitgevoerd (of al uitgevoerd zijn!). Het kan ook anders: vraag ze van tevoren om hun mening. Of in ieder geval: informeer ze voordat de plannen worden uitgevoerd.

5. Geef ze een vergoeding.

Het is fijn als je vrijwilligers een financiële vergoeding kunt geven. In 2022 kon een organisatie een maximale vergoeding geven van € 1.800. Per 1 januari 2023 is dit maximale bedrag verhoogd naar € 1.900. Lees meer hierover in dit artikel.

> Ben je vrijwilligerscoördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.