7 tips om jongeren te werven voor vrijwilligerswerk

7 tips om jongeren te werven voor vrijwilligerswerk

– 7 tips om jongeren te werven voor vrijwilligerswerk – Voor veel organisaties is het een uitdaging om ook tieners en twintigers actief te krijgen als vrijwilliger. Waarom lukt het de ene organisatie wel en de andere organisatie niet? Hieronder 7 tips die helpen bij het werven van jongere vrijwilligers.

De tips voor het werven van jongeren voor vrijwilligerswerk zijn bedoeld voor diegenen die zich in de praktijk bezig houden met de werving van jongere vrijwilligers. Ze staan in willekeurige volgorde genoemd.

7 tips om jongeren te werven voor vrijwilligerswerk:

1. Ga met jongeren in gesprek:
Ga met jongeren in gesprek door ze bijvoorbeeld te bezoeken op scholen. Vraag of ze bekend zijn met jouw organisatie en activiteiten, of ze actief willen worden en wat ze zouden willen gaan doen.

2. Zet jongeren in voor de werving:
Bijvoorbeeld door jongeren de social media kanalen en website te laten verzorgen die je inzet voor de werving. Hiermee sluit je aan bij de belevingswereld van jongeren.

3. Geef jongeren een passende beloning:
Hoe kun je jongeren zodanig belonen dat ze daar blij van worden? In de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie is deze vraag eerder gesteld en daar kwamen de volgende antwoorden naar voren: 1) Organiseer een BBQ, 2) Pathé bon voor avondje film thuis, 3) Avondje pubquiz met hapje en drankje, 4) Bon voor een escape room, 5) Vrijwilligers vergoeding ofwel geld.

4. Biedt vrijwilligerswerk flexibel aan:
Bied het vrijwilligerswerk zoveel mogelijk flexibel aan. Bijvoorbeeld een deadline stellen, en jongeren zelf laten bepalen wanneer ze de klus doen. In dit artikel 8 tips voor het flexibel(er) aanbieden van vrijwilligerswerk.

5. Zorg voor een goede begeleiding:
Helemaal mooi als je jongere vrijwilligers in kunt zetten voor de begeleiding van hun leeftijdsgenoten als ze starten als vrijwilliger. Als dat niet kan, zorg dan voor begeleiders die jongeren aanvoelen in wat ze willen en hoe ze denken.

6. Geef jongeren de ruimte:
Specifiek wordt hiermee bedoeld dat niet alles in het werk wat moet gebeuren al vastligt. Laat jongeren zelf bekijken hoe ze die klus willen klaren: de kans is groot dat ze daar hun eigen ideeën over hebben. Dat iets al jarenlang op dezelfde wijze wordt gedaan wil niet zeggen dat het op een andere manier ook prima kan.

7. Biedt mogelijkheden voor scholing:
Wat het vrijwilligerswerk aantrekkelijker maakt, ook voor jongeren, is dat je de mogelijkheid biedt tot scholing. Dat kan een cursus coaching zijn bijvoorbeeld. Of een training WordPress om een website bij te houden.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.