Terugblik Studiemiddag Vrijwilligers Coördinatie

– Geslaagde Studiemiddag Vrijwilligers Coördinatie –

Op 23 november organiseerde Kenniscentrum Vrijwilligers i.s.m. TerSprake en Webbieb een Studiemiddag Vrijwilligers Coördinatie. Deze middag werd speciaal georganiseerd voor vrijwilligers-coördinatoren, managers, beleidsmakers en medewerkers die het werken met vrijwilligers in hun organisatie mee helpen aansturen. Hieronder een beeldverslag:

Centrale vraag tijdens de studiemiddag was:
“Vrijwilligerswerk, hoe organiseer je dat met hoofd en hart?”

Organisaties zijn blij met vrijwilligers. En veel organisaties kunnen niet meer zonder vrijwilligers. Maar hoe ziet een succesvolle inzet van vrijwilligers er in de praktijk uit? Hoe organiseer je dit verstandig en hoe houd je oog voor de positie van de vrijwilligers? Wat kunnen we leren uit de praktijk en welke actuele ontwikkelingen zijn er op dit gebied? Daarover ging het tijdens de studiemiddag op 23 november.

De volgende sprekers gingen in op de vraag “Vrijwilligerswerk, hoe organiseer je dat met hoofd en hart?” elk vanuit hun eigen perspectief en praktijkervaring.

Ad Lazonder, Vitalis Zorggroep.

Ad Lazonder-Vitalis

Ad Lazonder is vrijwilligers coördinator bij de Vitalis Zorggroep, waar zo’n 2.500 medewerkers en 1.200 vrijwilligers zich toegewijd inzetten. Zijn vrijwilligers over 1 kam te scheren? Of zet je ze juist heel specifiek in? Hoe toets je dat? Hoe weet je dat je resultaat bereikt? Hoe zorg je voor een goede samenwerking onderling, en hoe organiseer je dat?
x
.
.

IMG4812_vierkant501Huub van Dommelen, Kenniscentrum Vrijwilligers.

Huub van Dommelen is onder meer eigenaar van Webbieb, adviseur bij Kenniscentrum Vrijwilligers en docent strategievorming & organisatieverandering bij Avans Hogeschool. Hoe organiseer je vrijwilligerswerk op effectieve wijze? Modellen, sjablonen en toolkits die hiervoor ontwikkeld zijn, wat kun je ermee in de praktijk?
.
.

Gaike van Enckevort, Bibliotheek Eindhoven.

Gaike van Enckevort_OB EindhovenGaike van Enckevort is vrijwilligers coördinator bij de Bibliotheek Eindhoven. Bibliotheken zijn volop in ontwikkeling. Hoe zet je vrijwiligers op de juiste wijze in? De Bibliotheek Eindhoven heeft veel ervaring met de inzet van vrijwilligers in de bibliotheek. Wat hebben zij in al die jaren geleerd? Wat werkt wel en wat niet? – Helaas kon Gaike als gevolg van ziekte geen acte de presence geven. –
.

.
.
Annemarie Noordam, TerSprake.

Annemarie Noordam is managing partner en opleidingsadviseur bij TerSprake. Zij heeft veel ervaring in het opleiden van vrijwilligers en het coachen van hun leidinggevenden. Ze is expert in het begeleiden van organisaties die door veranderingen gaan. De hectiek en veranderende koers heeft ook invloed op de vrijwilliger. Annemarie weet hoe ze vrijwilligers mee kan nemen in het nieuwe toekomstbeeld en hoe je ze kan blijven motiveren. ‘Elke vrijwilliger een ambassadeur’ is haar credo. Dat laat je ze niet alleen horen maar ook daadwerkelijk ervaren.
.
.

Maartje Pauw_ArtisMaartje Pauw, Artis.

Maartje Pauw is Coördinator Vrijwilligers bij Artis en vertelt hoe Artis de inzet van meer dan 300 vrijwilligers heeft georganiseerd. Voor het publiek is Artis een leuk dagje uit. Hoe dragen de vrijwilligers daaraan bij? En hoe wordt dit in goede banen geleid?

Wil je vrijblijvend op de hoogte worden gebracht van nieuws, tips en evenementen rond het organiseren van vrijwilligerswerk?
>> Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief.

♥ Tip! Like VrijwilligersAanZet op Facebook en volg ons op Twitter!