Sportkoepels komen met één zwarte lijst van vrijwilligers

Eén zwarte lijst voor verdachte vrijwilligers

De koepelorganisaties van sportbonden en vrijwilligers werken aan één gezamenlijke zwarte lijst van vrijwilligers.
Een woordvoerder van de Nederlandse Organisaties voor Vrijwilligerswerk (NOV) heeft dat bevestigd. 

Nu werken beide clubs nog met een aparte lijst van zwarte vrijwilligers waar alleen mensen op staan die door de tuchtrechter zijn veroordeeld. Deze twee overzichten moeten worden gecombineerd en aangevuld. Zo moeten op de nieuwe lijst ook mensen komen te staan die door een strafrechter zijn veroordeeld of mensen die als vrijwilliger zijn geschorst bij een club vanwege seksueel wangedrag.

Op deze manier moet worden voorkomen dat een vrijwilliger die bij de ene club is weggestuurd bij een andere club weer zonder problemen aan de slag kan gaan. Bovendien kan met een mogelijke meldplicht worden voorkomen dat clubs dit soort incidenten niet naar buiten brengen. De termijn waarop de gezamenlijke zwarte lijst van vrijwilligers wordt ingevoerd is niet bekend.

>> Bron artikel.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.