Enorme vraag naar vrijwilligers

Enorme vraag naar vrijwilligers

Veel organisaties en evenementen steunen grotendeels op de inzet van vrijwilligers. En die lijken er steeds minder te zijn. Zijn er echt te weinig en wat wordt eraan gedaan?

NL Cares stelt in een persbericht dat maatschappelijke instellingen te maken hebben met een tekort aan vrijwilligers.

Maar is de situatie wel echt zo problematisch? Nee, zegt hoogleraar Strategic Philantropy and Volunteering Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij vindt het te kort door de bocht om te zeggen dat er een tekort aan vrijwilligers is. “Het aantal vrijwilligers in Nederland loopt langzaam op, maar de tijd die ze aan vrijwilligerswerk besteden loopt iets terug”, zegt hij. “Er zijn zo’n zeven miljoen vrijwilligers in Nederland. Dat is bepaald geen tekort.”

Volgens een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zette 48,5 procent van de Nederlanders boven de vijftien jaar zich in 2017 minstens één keer per jaar in als vrijwilliger. Het lijkt er dus vooral op dat er steeds meer vraag is naar vrijwilligers in plaats van dat het aanbod snel afneemt.

De wil om vrijwilligerswerk te doen is er nog wel, maar er is minder tijd voor beschikbaar. “Het wordt wat krapper. Vroeger kwamen mensen tien dagen op ons festival werken, nu draaien ze twee of drie diensten”, zegt Patrick van Lint, vrijwilligerscoördinator van het festival Noorderzon, een elfdaags zomerfestival dat sinds 1991 in Groningen georganiseerd wordt. Het aantal vrijwilligers in het bestand van het festival daalde vorig jaar licht, waardoor er gaten in het rooster vielen.

Klik hier voor het gehele artikel.

Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Bron artikel: nu.nl  Foto: Joris Louwedijk.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.