Cursus Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen

In het nieuws: rechtszaak om vrijwilligerswerk terug te krijgen

Vrijwilligers eisen via de rechter hun werk terug*.

Het is een unicum: vrijwilligers die via de rechter hun werk terugeisen. Toch diende recent een zaak van twee vrouwen tegen het Edese Toon Hermans Huis dat hen plotsklaps ontsloeg. ‘We zijn onfatsoenlijk behandeld.’

Jarenlang werkten Nelleke Middendorp (63) en Atie van der Meent (62) eens per twee weken op de oncologieafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Net als de zestig andere vrijwilligers van het Edese Toon Hermans Huis, een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben, hielpen zij met de verzorging van kankerpatiënten in het nabijgelegen ziekenhuis. Tot ze op 9 mei 2018 plotseling te horen kregen dat ze niet meer hoefden te komen.

Volgens de twee vrouwen kwam hun ontslag volledig uit de lucht vallen. Ze ontvingen patiënten op de oncologieafdeling van het ziekenhuis, schonken de koffie in en hielpen met het papierwerk. Ook boden zij een luisterend oor, zeggen ze, en maakten ze een praatje met wie dat wilde.

In het najaar van 2017 veranderde er iets voor Middendorp en Van der Meent. Er kwam een ziekenhuisafdeling bij waar ze hun werk moesten verrichten, en de vrijwilligers moesten plotseling rouleren tussen verschillende verdiepingen.

Daarom maakten Nelleke en Atie hun ongerustheid duidelijk aan de coördinatoren van het Toon Hermans Huis. Dat, zo denken ze, was de echte reden van hun ontslag. Daarom zien zij geen andere optie dan naar de rechter te stappen. Hun advocaat Bernard Tomlow noemt het ontslag onrechtmatig. Een vrijwilliger moet volgens hem net als een betaalde werknemer fatsoenlijk worden behandeld door de werkgever. Dat zou het Toon Hermans Huis hebben nagelaten door de vrouwen op staande voet en zonder wederhoor te ontslaan.

De juridische mogelijkheden van een vrijwilliger zijn beperkt omdat er geen sprake is van een arbeidscontract. Als er al een overeenkomst wordt getekend bij vrijwilligerswerk, dan biedt deze niet dezelfde bescherming tegen ontslag. De uitspraak is op 18 oktober. Lees via deze link het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Volkskrant.nl.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.