Van alle EU-inwoners zijn Nederlanders en Zweden het actiefst als sportvrijwilliger.

Nederland nr. 1 van Europa en meer feiten over (sport)vrijwilligers

Nederland nr. 1 van Europa en meer feiten over (sport)vrijwilligers*.

Vrijwilligers: het warme, kloppende hart van een vereniging. Nederlandse sportvrijwilligers zijn, samen met Zweedse collega’s, het actiefst van heel Europa. Deze en andere feiten over (sport)vrijwilligerswerk op een rijtje:

  • Bijna de helft van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder zet zich ten minste één keer per jaar in als vrijwilliger.
  • De belangrijkste motieven om vrijwilligerswerk te doen zijn ‘het zelf leuk vinden om te doen’ (57%) en ‘het fijn vinden om voor een ander iets te doen’ (54%).
  • Voor vrouwen is het ‘iets voor een ander doen’ belangrijker dan voor mannen.
  • Nr. 1 van Europa
    Van alle EU-inwoners zijn Nederlanders en Zweden het actiefst als sportvrijwilliger. Ook Denemarken scoort hoog. In Portugal, Italië en Roemenië doen de mensen het minst aan vrijwilligerswerk in de sport.
  • De Nederlandse vrijwilligers waarderen hun werk gemiddeld met het cijfer 7,6. 65-plussers zijn het meest tevreden met hun inspanningen, zij geven een 7,8.
  • Van alle vrijwilligers in Nederland is iets meer dan de helft betrokken bij het organiseren of begeleiden van activiteiten. Ook het uitvoeren van bestuurlijke taken en het geven van training zijn veelvoorkomende werkzaamheden.
  • Mannen en vrouwen doen vrijwel even vaak vrijwilligerswerk. Vrouwen vooral op school en in de verzorging, mannen in de sport, het jeugdwerk en de politiek.
  • Mensen tussen de 35 en 45 jaar zijn het actiefst als vrijwilliger: bijna 60% uit deze leeftijdscategorie doet vrijwilligerswerk. Dat gebeurt vooral op school, bij de sportvereniging en in het jeugdwerk. Het zijn veelal jonge ouders, die taken verrichten die gerelateerd zijn aan de kinderen.

Lees alle feiten in de infographic via deze link.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: BD.nl

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.