Vrijwilligerswerk: ‘Elke week kijk ik ernaar uit’

Amsterdammers over vrijwilligerswerk: ‘Elke week kijk ik ernaar uit’*.

Zaterdag 7 december was het weer de jaarlijkse Nationale Vrijwilligersdag. Zo’n 250.000 Amsterdammers, meer dan een derde van de volwassen inwoners, doen een vorm van vrijwilligerswerk. In Het Parool verscheen: Amsterdammers over vrijwilligerswerk: ‘Elke week kijk ik ernaar uit’.

Michiel Rohlof (39)
Communicatiedeskundige, buddy (ex-)verslaafden via Regenboog Groep

“Als buddy ben je geen hulpverlener, het project bestaat juist om verslaafden weer eens in contact te brengen met iemand van buiten de zorgwereld. Dat zijn vaak de enigen die ze nog zien: velen hebben geen vrienden meer buiten het drugswereldje, familie is ook vaak uit beeld. Elk jaar heb je een andere buddy en met iedereen doe ik wat anders, al tien jaar lang. Een jaar had ik een buddy die alleen maar op dinsdagavonden wilde biljarten, anderen gaan juist graag naar buiten. Dan ga ik met ze naar het park.”

“Veel mensen kijken junks met de nek aan, maar het zijn ook gewoon mensen. Ze zitten bovendien vol geweldige verhalen. Vaak zijn ze heel onstabiel opgegroeid, bijvoorbeeld als kind van kroegeigenaren, en begonnen ze in een moeilijke periode met drugs. Op een gegeven moment is er dan geen weg meer terug.”

“Het is mooi om te zien hoe deze mensen toch nog dromen hebben. Mijn vorige buddy had haar ouders tien jaar niet gezien. Op een dag ben ik met haar in de auto gestapt en zijn we naar Deventer gereden om ze op te zoeken, heel bijzonder was dat.”

Lees meer verhalen van vrijwilligers uit Amsterdam via deze link.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Het Parool

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.