Vrijwilligerswerk in de baas z’n tijd steeds meer als bonus

Vrijwilligerswerk in de baas z’n tijd wordt steeds meer als bonus gezien.*

Vrijwilligerswerk doen op je werk? Het klinkt misschien vreemd, maar steeds meer organisaties kiezen er bewust voor om medewerkers in te zetten voor het goede doel.

Vrijwilligerswerk onder werktijd in opkomst
Als Jody Kohner doordeweeks niet op het kantoor van het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce te vinden is, helpt ze op de school van haar dochter. Overblijven, voorlezen, helpen met activiteiten: Kohner springt onder werktijden bij.
En hoewel liefdadigheid in Amerika door het ontbreken van een sociaal vangnet gebruikelijker is dan in Nederland, is vrijwilligerswerk onder werktijd ook hier op komst. Bedrijven kunnen geld geven, maar ook tijd van hun medewerkers. Zij betalen de uren, werknemers zetten zich in voor een goed doel.

Gemiddeld doet 20 procent van de medewerkers mee met vrijwilligerswerk.
Deedmob is een platform dat mensen stimuleert vrijwilligerswerk te doen. Op het platform van de start-up Deedmob kunnen niet alleen particulieren, maar ook medewerkers van aangesloten bedrijven een vrijwilligersactiviteit uitkiezen en daar tijd aan besteden op een moment dat het hen schikt.

Sinds de oprichting hebben 22 bedrijven zich aangesloten, waaronder KLM, Red Bull en H&M. In totaal zetten zo’n vier- tot vijfduizend medewerkers van deze bedrijven zich maandelijks in voor anderen in de tijd van de baas. Gemiddeld doet zo’n 20 procent van de medewerkers mee met vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk via werkgever enorm potentieel
Uit onderzoek van Lonneke Roza, die promoveerde aan de Rotterdam School of Management op het onderwerp bedrijfsfilantropie, blijkt dat zo’n 10 procent van de medewerkers die zich inzetten voor anderen via het werk, geen vrijwilligerswerk doen in hun eigen tijd. “Zouden alle bedrijven dus de mogelijkheid aanbieden tot vrijwilligerswerk, dan biedt dat een enorm potentieel.”

“Bedrijven zien dat ze een machtige positie hebben in de samenleving, en dat daar verantwoordelijkheden bij komen kijken. Dat wordt ook steeds meer gevraagd, door zowel consumenten als werknemers”, aldus Roza.

Lees via deze link het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: nu.nl

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.