Wat verwacht jij van je vrijwilligers?

Vrijwilligerswerk in Corona tijd

Vrijwilligerswerk in Corona tijd .*

Welke impact vrijwilligerswerk heeft tijdens de Corona crisis wordt steeds duidelijker. In de media verschijnen berichten over tekorten aan vrijwilligers. En berichten over burgers die zich massaal aanmelden om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Een inventarisatie van berichten uit de media.

Meer dan duizend mensen willen het Martini Ziekenhuis

Meer dan duizend mensen willen het Martini Ziekenhuis in Groningen helpen. ‘Wow, hartverwarmend en fantastisch’

„Wow, wat hartverwarmend en fantastisch dat al deze mensen willen helpen!”, zegt Dana Kragten van het Martini Ziekenhuis in Groningen. De oproep van het Martini zaterdag voor extra helpende handen tijdens de coronacrisis leverde volgens haar binnen no-time ruim duizend vrijwilligers op.

Binnen een dag werd het aanmeldcentrum overspoeld door mensen die willen helpen. „We wilden juist nu weten wie kan helpen, nu kunnen we ze nog scholing geven”, vertelt Kragten. Het vaste personeel krijgt al specifieke training zodat ze kunnen omgaan met het virus. >> Lees hier het volledige artikel.

Tienduizenden vrijwilligers gaan boodschappen doen voor zorgpersoneel

Tienduizend vrijwilligers gaan de komende tijd, onder de naam Bezorg de Zorg, boodschappen doen voor mensen in de zorgsector. Veel zorgpersoneel stuit ‘s avonds na een werkdag op lege schappen, zo heeft de ervaring geleerd.

Bezorg de zorg
Volgens de initiatiefnemers verdienen de medewerkers in de zorg wel iets beters dan lege schappen in de supermarkten en dus worden zij via een website gelinkt aan een vrijwilliger die in de buurt woont. Vervolgens wordt het afgehandeld met een Tikkie, een betaalmethode via Whatsapp of SMS. >> Lees hier het volledige artikel.

Heel Nederland wordt vrijwilliger

Rampen en crises halen het beste in de mensen naar boven. Vrijwilligersdiensten draaien overuren. Een van de landelijke initiatieven is coronahelpers. Op die website vinden mensen die hulp willen geven via vacatures mensen die hulp nodig hebben. Bedrijven en welzijnsorganisaties fungeren als tussenpersoon.

Bezorgbedrijf Packaly helpt om spullen van a naar b te krijgen. Autoverhuurbedrijf Sixt stelt gratis auto’s beschikbaar om mensen van a naar b te krijgen. En de leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat stellen zich beschikbaar als oppas voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Vrijwilligerscentrales gebruiken de technologie van de coronahelpers op hun eigen websites om vraag en aanbod samen te brengen.

Deedmob
Coronahelpers is opgezet door de websiteontwikkelaars van Deedmob. Deedmob is een startup van vier studenten van University of Oxford, waaronder drie Nederlanders. Ze zochten zelf vrijwilligerswerk in de buurt en konden moeilijk iets vinden dat bij hun interesse en vaardigheden paste. Dus ontwikkelden ze een website waarop vraag en aanbod, via tussenpersonen of -organisaties, bij elkaar gebracht kunnen worden. De website Deedmob hebben ze afgelopen jaren in Nederland ingezet en ze waren net bezig het naar andere landen uit te breiden toen het coronavirus Europa bereikte. ‘Normaal betalen welzijnsorganisaties, onze belangrijkste samenwerkingspartners, om onze technologie te gebruiken. Nu is die gratis beschikbaar gemaakt om iedereen in staat te stellen tijdens deze crisis zoveel mogelijk anderen te helpen’, vertelt Siebren Hazelhoff Roelfzema, een van de initiatiefnemers van coronahelpers. ‘De mensen die helpen stromen massaal toe’.

Coronahulp
Een vergelijkbaar initiatief is de coronahulp van het grootste Nederlandse vrijwilligersplatform voor vrijwilligers ‘NL voor elkaar’. Een kleiner platform is ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’, waar ook vrijwilligers vraag en aanbod op postcode bij elkaar wordt gebracht. Het Rode Kruis krijgt veel hulpvragen binnen en zoekt daarvoor ook vrijwilligers via Ready2Help. Op het platform ‘Extra handen voor de zorg’ kunnen voormalige zorgprofessionals aan organisaties gekoppeld.

Lees via deze link het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.