Vrijwilligers die stoppen? 5 dingen die je dan kunt doen.

Vrijwilligerswerk in Corona tijd

Vrijwilligerswerk in Corona tijd .*

Welke impact vrijwilligerswerk heeft tijdens de Corona crisis wordt steeds duidelijker. In de media verschijnen berichten over tekorten aan vrijwilligers. En berichten over burgers die zich massaal aanmelden om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Een inventarisatie van berichten uit de media.

Coronahelpers.nl

De startup Deedmob lanceerde coronahelpers.nl dat vrijwilligers en hulpbehoevenden moet verbinden. ‘Dit is een kans om organisaties met onze software kennis te laten maken. Een mooie bijkomstigheid’, aldus mede-oprichter Tycho Onnasch.’

Sinds het begin van de Corona crisis zet Deedmob zijn netwerk en software in om de coronacrisis te bestrijden. Op Coronahelpers.nl kunnen mensen en bedrijven die iets willen betekenen voor de medemens zich aanmelden als vrijwilliger. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen voor mensen die symptomen van het virus hebben. Hierbij moeten vrijwilligers uiteraard wel de richtlijnen van het RIVM in acht nemen, verduidelijkt de COO. “Momenteel hebben 3.000 mensen zich aangemeld die hulp willen bieden”, zegt Onnasch. Ook kloppen er bedrijven aan, zoals autoverhuurder Six waarvan het wagenpark anders stof staat te vangen. Hoewel Onnasch momenteel geen zicht heeft op het aantal hulpverzoeken meent hij dat alle hulp welkom is. “Heb je tijd of spullen aan te bieden meld je dan alsjeblieft aan.” Bij de inschrijving wordt ook gevraagd naar je verleden als vrijwilliger en specifieke vaardigheden. “Hiermee hopen we orde in de chaos van vraag en aanbod te brengen.”

>> Lees hier het volledige artikel.

#Coronahulp via Marktplaats

Ook Marktplaats heeft haar platform opengesteld. Met #coronahulp wil Marktplaats mensen bij elkaar brengen die hulp aanbieden en hulp nodig hebben voor zichzelf of anderen. Het werkt heel eenvoudig:

  • Hulp nodig? Plaats een advertentie met je hulpvraag en plaats #coronahulp in de titel
  • Hulp geven? Kijk of iemand hulp heeft gevraagd, ga naar #coronahulp via de search balk of plaats zelf een advertentie met je aanbod om te helpen met #coronahulp in de titel.

>> Lees hier meer over #Coronahulp via Marktplaats

Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking.

Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Via de regeling is per aanvraag €50.000 beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf 25 maart worden ingediend.

Coronahulp

Een ander initiatief voor het bijeen brengen van vraag en aanbod is de coronahulp van het grootste Nederlandse vrijwilligersplatform voor vrijwilligers ‘NL voor elkaar’. Een kleiner platform is ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’, waar ook vrijwilligers vraag en aanbod op postcode bij elkaar wordt gebracht. Het Rode Kruis krijgt veel hulpvragen binnen en zoekt daarvoor ook vrijwilligers via Ready2Help. Op het platform ‘Extra handen voor de zorg’ kunnen voormalige zorgprofessionals aan organisaties gekoppeld.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.