Vrijwilligerswerk in de 1,5 meter economie, hoe doe je dat?

Op 14 mei hielden we de gratis online meeting “Vrijwilligerswerk organiseren in de 1,5 meter economie”. In dit artikel een korte samenvatting.

Bij het organiseren van vrijwilligerswerk in de 1,5 meter economie kan de situatie elke week anders zijn. Daarom raden wij aan om elke week de situatie te bekijken aan de hand van een Corona protocol, wat je zelf bijhoudt als vrijwilligers-coördinator. Onderaan dit artikel vind je een voorbeeld van een Corona protocol voor vrijwilligers-coördinatie.

4 aspecten van belang bij vrijwilligersinzet in de 1,5 meter economie:

Van wezenlijk belang bij het goed kunnen coördineren van vrijwilligersinzet in Coronatijd zij deze 4 onderdelen:

Omdat deze 4 aspecten belangrijk zijn, komen ze ook terug in het Corona protocol voor vrijwilligers-coördinatie.

1. Overheidsmaatregelen van nu:

De overheidsmaatregelen die worden genomen in Coronatijd veranderen bijna wekelijks. Houd daarom wekelijks de Corona maatregelen goed bij via goede nieuwsbronnen zoals rijksoverheid.nl of RIVM.nl.

2. Toestand van je eigen organisatie:

Hoe het gaat in je eigen organisatie gedurende Coronatijd kan enorm verschillen: er zijn organisaties die alweer terug gaan naar het ‘normale’ (weliswaar met 1,5 meter maatregelen), denk aan bibliotheken en musea. Maar er zijn ook organisaties die nog lang niet zover zijn: denk aan de zorg en de verpleging. Kijk dus goed naar de toestand van je eigen organisatie als het gaat om het verantwoord organiseren van vrijwilligersinzet.

3. Welbevinden van de vrijwilligers

Veel organisaties en die van jou wellicht ook, zijn tijdelijk gestopt met de inzet van vrijwilligers. Nu zie je dat – afhankelijk van de toestand van de organisatie – weer wordt gedacht aan vrijwilligersinzet. Maar bekijk dat heel selectief (wie en wat kunnen al wel en wie en wat kunnen nog niet) en schaal dat langzaam op. Ook daarvoor gebruik je het Corona protocol.

4. Pro-actief communiceren

Wat al vanaf dag 1 in deze Coronatijd centraal staat is het belang van pro-actief communiceren richting burgers en organisaties, en dus ook richting je vrijwilligers. Juist nu de maatregelen weer geleidelijk versoepeld worden en er weer mogelijkheden gaan ontstaan voor de inzet van vrijwilligers, is pro-actieve communicatie daarover heel belangrijk.

Houd je Corona protocol actueel!

Wij raden je aan om een Corona protocol voor vrijwilligers coördinatie te gebruiken. Onderaan dit artikel kun je een voorbeeld downloaden. In dit protocol kun je alles goed bijhouden rondom overheidsmaatregelen, toestand van de organisatie, welbevinden van vrijwilligers en pro-actieve communicatie. Telkens als er veranderingen zijn pas je het Corona protocol daarop aan.

Reacties zijn welkom!

Wij hebben van veel vrijwilligers-coördinatoren teruggehoord dat bovenstaande aanpak goed werkt en dat het gebruik van een Corona protocol (download hieronder een voorbeeld protocol) daarbij heel nuttig is. Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen! Laat het ons weten via Twitter, Facebook of mail naar info@vrijwilligersaanzet.nl.

Voorbeeld Corona protocol zien? Download hieronder!

Het Corona protocol voor vrijwilligers coördinatie wat je hieronder kunt downloaden is slechts een voorbeeld. Verspreid het gerust onder andere belangstellenden of pas het aan (wil je daarvoor de gratis Word versie? Dat kan! Stuur even een mailtje naar info@vrijwilligersaanzet.nl en je krijgt de Word versie retour).

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.