CBS: minder jongeren deden vrijwilligerswerk in 2019

CBS: minder jongeren deden vrijwilligerswerk in 2019

CBS: minder jongeren deden vrijwilligerswerk in 2019*.

Vorig jaar deden minder jongeren vrijwilligerswerk. Bij de groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar daalde het aantal mensen dat actief was als vrijwilliger. Bij de groep boven de 25 jaar bleef het aantal gelijk.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Jongeren zetten zich het vaakst als vrijwilliger in voor sportverenigingen (20 procent), gevolgd door scholen (11 procent) en jeugdorganisaties (9 procent). Daarna volgen verzorging en verpleging, hobby- en gezelligheidsverenigingen en kerken en levensbeschouwelijke organisaties (allemaal rond 5 procent).

Jongens zijn vaker als vrijwilliger actief voor sportverenigingen dan meisjes. In de verzorging is dat juist omgekeerd. In 2017 waren deze verschillen tussen jongens en meisjes vergelijkbaar.

Veel jongeren zeggen vrijwilligerswerk te doen omdat ze het leuk vinden, of omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand anders te doen. Slechts 1 op de 5 zegt het een plicht te vinden om vrijwilligerswerk te doen. 12 procent van de jongeren ziet het als een mogelijke stap naar een betaalde baan.

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: RTL4 / ANP

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.