Valse VOG's in omloop en hoe te controleren? | Kenniscentrum Vrijwilligers

Valse VOG’s in omloop en hoe te controleren?

Valse VOG’s in omloop

Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s), die onder voorwaarden gratis aan te vragen zijn, blijken soms vals. Een VOG is een verklaring van goed gedrag, waardoor een werkgever weet dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vraagt alle betrokkenen daarom om te controleren of er vervalste verklaringen in personeelsdossiers zitten. Dat kan ook het geval zijn bij vrijwilligers, waarvoor ook regelmatig VOG’s aangevraagd worden, al is dat meestal niet verplicht.

De waarschuwing van de inspectie volgt op nieuws van het radioprogramma Argos dat van 2015 tot en met januari 2020 zeker 31 valse verklaringen omtrent het gedrag (vog) zijn ontdekt, vooral in de zorg. Dat blijkt uit cijfers die Argos heeft opgevraagd bij Justis, de organisatie die vog’s controleert en uitgeeft. In de meeste gevallen is aangifte gedaan bij de politie.

Ook vanuit de kinderopvang, gevangenissen, gemeenten en het onderwijs worden meldingen over valse vog’s gedaan. Volgens Argos komt het in de praktijk voor dat werkgevers kopieën of gemailde verklaringen accepteren, waardoor controle op echtheidskenmerken niet mogelijk is.

Hoe te controleren?

De echtheid van een VOG is alleen te controleren bij het papieren exemplaar. Dat heeft een aantal echtheidskenmerken, zoals een watermerk en een hologram. Ook verandert onder een UV-lamp het blauwe nummer in de rechter bovenhoek van kleur.

Vorig jaar werden door screeningsinstantie Justis ruim 1,2 miljoen verklaringen afgegeven. 4103 aanvragen werden geweigerd.

> Lees hier het gehele artikel*.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.