Veel vrijwilligers melden zich aan om Coronavaccin te testen*

Al honderden Nederlanders hebben zich gemeld als vrijwilliger om het kandidaat-coronavaccin van farmaceut Janssen Vaccines in Leiden te testen. Het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden heeft al honderden aanmeldingen ontvangen, laat een woordvoerder van Janssen Vaccines weten.

Het is voor de eerste keer dat een groep Nederlanders het vaccin krijgt toegediend. Het gaat om een groep van in totaal 135 vrijwilligers. Zij doen mee aan een zogenaamd fase 2a-onderzoek, dat moet uitwijzen welke dosering de beste immuunreactie oplevert. Ook wordt gekeken naar de veiligheid van het kandidaat-vaccin.

De veiligheid wordt nu ook elders in de wereld onderzocht. Als de uitkomst van die onderzoeken positief is, komt er ook een fase 3-onderzoek in een gebied waar het virus volop rondgaat. Dat onderzoek moet uitwijzen of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen een infectie met het coronavirus.

Of er nu genoeg Nederlandse vrijwilligers zijn voor het fase 2a-onderzoek is onduidelijk. ‘Het vaccin wordt in twee groepen getest, bij mensen tussen de 18 en 55 jaar oud en bij mensen boven de 65 jaar’, zegt de woordvoerder tegen de NOS. ‘Bij het onderzoek in België zagen we dat de eerste groep snel vol zat, maar dat het langer duurde voordat we genoeg oudere vrijwilligers hadden.’

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

*Bron: omroepwest.nl