vrijwilligers en verandering

Corona eist z’n tol, steeds meer vrijwilligers stoppen ermee

Steeds vaker horen we van organisaties die vrijwilligers inzetten dat als gevolg van Corona vrijwilligers ermee stoppen. Op zich is dit fenomeen niet nieuw: er zijn altijd vrijwilligers die stoppen en gelukkig ook nieuwe vrijwilligers die willen beginnen. Maar nu de Coronatijd wat langer duurt geven steeds meer vrijwilligers er de brui aan. Wat is er aan de hand?

Toen de Corona net uitbrak kwamen door de lockdown veel mensen tijdelijk thuis te zitten. Tegelijkertijd kwamen door de grote instroom van Coronapatiënten veel ziekenhuizen onder hoogspanning te staan. Door deze crisis omstandigheden wilden veel mensen helpen en melden zich aan als vrijwilliger.

Nu de Coronatijd langer duurt en veel mensen hun normale leven weer proberen op te pakken blijkt het een stuk lastiger om vrijwilligers te behouden. De volgende situaties doen zich voor:

Vrijwilligers die altijd hun vrijwilligerswerk deden, kunnen of mogen dat werk niet meer doen voor langere tijd. De vrijwilligers zelf baalden daarvan, maar natuurlijk ook bewoners, cliënten en de vrijwilligerscoördinatoren. Toen dat even duurde vonden veel vrijwilligers dat niet erg, maar nu het langer duurt kijken veel vrijwilligers naar alternatieven: ze gaan hun tijd anders benutten. Dat ze tijdelijk moesten stoppen met hun vrijwilligerswerk kan de aanleiding zijn om er helemaal mee te stoppen. De een vindt dat erg (‘jammer dat ik dit niet meer kan doen’), de ander niet: ‘ik sluit deze periode af en ik ga iets anders met m’n tijd doen.’

Het komt ook voor dat aan vrijwilligers wordt gevraagd om andere taken uit te voeren: taken die wel kunnen en mogen in Coronatijd. Bijvoorbeeld buiten gaan wandelen of fietsen met bewoners. Of een taalcoach die niet meer kan afspreken met een cursist in de bibliotheek, maar nu online de cursist moet begeleiden. Er zijn vrijwilligers die dat niet kunnen of willen, of slechts voor korte duur.

Er zijn ook vrijwilligers die worden geconfronteerd met onaangename omstandigheden. Enkele tientallen corona-vrijwilligers van de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben de afgelopen maanden hun functie neergelegd. Dit omdat ze de verbale agressie van patiënten en bezoekers niet langer konden verdragen, zo bericht NH Nieuws. Het gaat om in totaal 28 vrijwilligers die waren geworven om bij de entrees van de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder patiënten en bezoekers op te vangen en te vragen naar eventuele coronaverschijnselen. “Daar vragen we patiënten of bezoekers naar klachten, verzoeken wij hen de handen te desinfecteren en vragen wij ze om echt alleen naar de afspraak te gaan.” Vooral dat laatste leidt geregeld tot onbegrip en scheldkanonnades. “De incidenten zijn voornamelijk op het gebied van verbale agressie, maar af en toe ook fysieke agressie.”

Gelukkig komen er in deze Coronatijd ook nieuwe vrijwilligers bij. Zoals gezegd zagen we aan het begin van de Coronacrisis dat veel vrijwilligers zich aanmelden bij ziekenhuizen. Nu men druk bezig is met de ontwikkeling van een vaccin zijn er inmiddels honderden landgenoten die zich hebben aangemeld als vrijwilliger om het kandidaat-coronavaccin te testen van farmaceut Janssen Vaccines in Leiden.

Wat zijn jouw ervaringen met vrijwilligers in Coronatijd?
Veel vrijwilligers die stoppen of juist veel nieuwe erbij?
Discussieer mee in onze Facebookgroep vrijwilligerscoordinatie.

Lees ook: 20 tips voor het werven van vrijwilligers (opent in een nieuwe tab)”>> Lees ook: 20 tips voor het werven van vrijwilligers