Stelling: door Corona te weinig vrijwilligers

We horen het steeds meer: vrijwilligers die ermee stoppen als gevolg van Corona. Maar we horen ook geluiden dat het wel meevalt. Geef je mening over de stelling “Ik heb niet genoeg vrijwilligers om in te zetten nu in Coronatijd”

In het begin van de Coronacris, april 2020, wilden veel mensen helpen en melden zich aan als vrijwilliger. Nu de Coronatijd langer duurt en veel mensen hun normale leven weer proberen op te pakken blijkt het een stuk lastiger om vrijwilligers te behouden.

Op dit moment ervaren veel organisaties krapte aan vrijwilligers. Oorzaken hiervan zijn:

  • Vrijwilligers die altijd hun vrijwilligerswerk deden, kunnen of mogen dat werk niet meer doen voor langere tijd.
    Bijvoorbeeld vrijwilligers die mee zingen in een koor of helpen bij het eten geven.
  • Aan vrijwilligers wordt gevraagd om andere taken uit te voeren, maar die kunnen dit niet, of slechts voor beperkte tijd. Denk bijvoorbeeld aan taalcoaches die dit nu online moeten doen, echter niet iedereen heeft de benodigde vaardigheden daarvoor
  • Er ontstaan onaangename omstandigheden. Aan vrijwilligers wordt gevraagd om Corona maatregelen te handhaven. Ze krijgen dan steeds vaker te maken met agressiviteit van bezoekers.

Paradoxaal genoeg zijn er ook organisaties bekend waar vrijwilligers bij komen. Zo zijn er honderden vrijwilligers die zich hebben aangemeld om het kandidaat-coronavaccin te testen van farmaceut Janssen Vaccines in Leiden.

De vraag aan jou is: hoe ervaar jij dit in jouw organisatie? Zijn er nog steeds genoeg vrijwilligers om in te zetten? Of zie je krapte ontstaan?

Geef je mening over de stelling: door Corona heb ik nu niet genoeg inzetbare vrijwilligers. Dit kan in onze Facebookgroep vrijwilligerscoordinatie.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.