Vrijwilligers zitten al maanden thuis, hoe versterk je het ‘Wij-gevoel’?

Veel vrijwilligers zitten soms al maanden thuis. Vaak al vanaf het begin van de Coronatijd, maart 2020. Andere vrijwilligers zijn wel actief, daar waar het kan. Maar vaak met beperkende maatregelen. Het algemene beeld nu (november 2020) is dat bij de meeste organisaties vrijwilligers niet tot nauwelijks worden ingezet.

Als de meeste vrijwilligers al voor langere tijd niet actief zijn – waardoor ze “hun werk” en elkaar al lange tijd niet meer gezien hebben – hoe versterk je dan het ‘Wij-gevoel’?

Om te beginnen natuurlijk door goed contact te houden met je vrijwilligers. Bijvoorbeeld vertellen over wat je allemaal doet of van plan bent te gaan doen. > Lees ook: 11 manieren om contact te houden met je vrijwilligers in Coronatijd.

6 ideeën wat je kunt doen voor het versterken van het Wij-gevoel onder je vrijwilligers:

1. Telefoonketting aanleggen die je regelmatig verandert.
Op deze manier kun jijzelf maar ook de vrijwilligers prima contact houden met de andere vrijwilligers. Als je de telefoonketting regelmatig verandert dan spreken de vrijwilligers ook andere vrijwilligers vaker.

2. Vlogs laten zien & aan de vrijwilligers vragen om te vloggen.
Veel organisaties hebben dat de afgelopen tijd al gedaan: vlogs gemaakt over activiteiten en die aan de vrijwilligers tonen. Maar je kunt de vrijwilligers ook vlogs laten maken en aan elkaar laten zien. Vlogs over wat ze thuis aan het doen zijn in “vrijwilligerstijd” bijvoorbeeld.

3. Online bijeenkomst organiseren.
Een online bijeenkomst houden met je vrijwilligers. Via bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Facebook Live of Whatsapp (max. 8 personen) kun je gelijktijdig videobellen.

4. Samen een online pubquiz doen.
Een pubquiz op afstand samen met vrijwilligers die daar zin in hebben. Een leuke en gezellige manier om te werken aan saamhorigheid. Hier vind je tips om zelf een online pubquiz te maken. Wat ook kan is dat je als team aanhaakt bij een bestaande online pubquiz.

5. Ansichtkaarten naar elkaar sturen.
Stuur iedereen een ansichtkaart met een persoonlijk bericht. Zorg dat bij elke kaart de adresgegevens van een andere vrijwilliger zitten, met daarbij een blanco kaart. De bedoeling is dat de vrijwilliger die de kaart ontvangt ook de (blanco) kaart schrijft voor de vrijwilliger en die op de bus doet. Zo krijgen vrijwilligers ook van elkaar kaarten.

6. Online spelletjesmiddag organiseren.
Op internet zijn er veel gratis online spelletjes te vinden, onder andere hier en hier. Je kunt zo een online spelletjesmiddag organiseren met je vrijwilligers. Opgepast: zorg dat je vrijwilligers tijdens de spelletjes niet te fanatiek worden, dat werkt juist averechts voor het Wij-gevoel 😉

Heb je andere ideeën? Laat het ons weten in de Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.