Studenten vervoeren coronapatiënten. “Waarom? Omdat we graag helpen!”

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, vervoeren de jonge vrijwilligers Arnee (19 en Tigo (19) coronapatiënten. Ze rijden zo’n twintig uur per week patiënten van en naar het ziekenhuis in een bus van het Rode Kruis.

“Waarom doen we dit? Gewoon, omdat we graag helpen. Dat is het eigenlijk”, zegt Tigo bij RTV Utrecht.

Het is eigenlijk toeval dat de twee nu op de bus rijden. “We deden allebei vrijwilligerswerk bij Het Rode Kruis, de ehbo op evenementen”, vertelt Tigo. “Toen kwam de coronacrisis en waren we hier hard nodig. Dat doe je dan natuurlijk.”

Aan het begin van zijn dienst hijst Arnee zich in zijn ‘werkkloffie’. Een beschermend coronapak, compleet met handschoenen, bril en – natuurlijk – mondkapje. Hij is vandaag bijrijder. “Ik zit met de covid-patiënt in het passagiersdeel van de bus”, legt hij uit. “Vaak zijn het wat oudere mensen, dus ik help hen ook de bus in en uit. Ik heb nauw contact met ze. Bang om het virus te krijgen ben ik niet. Ik ben goed beschermd in dat pak.”

“Ik ben blij dat wij op deze manier de zorg wat kunnen ontlasten”, vult Arnee aan. “Zo kunnen zij zich richten op andere zaken, want de werkdruk is daar hoog genoeg. En ik help graag de patiënten.”

Bij het ziekenhuis heeft hij een patiënt helpen instappen. De man is herstellend van corona en moet naar een verzorgingshuis. De patiënt is blij met het werk van de twee vrijwilligers: “Dat is mooi natuurlijk. Je kunt niet van je familie afhankelijk zijn. Mijn dochter wordt al overbelast.”

Als ze de patiënt hebben afgezet, rijden Tigo en Arnee weer richting het Rode Kruis. Daar volgt een grondige schoonmaakbeurt van de wagen. Dan wacht de volgende klus.

Tigo vindt het werk zo leuk, dat hij overweegt van studie te switchen. Hij studeert nu bouwkunde. “Het lijkt me heel gaaf om later niet met een Rode Kruis-bus, maar met een echte ambulance de Eerste Hulp op te rijden en zo nog meer mensen te kunnen helpen.”

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: NOS.nl / RTV Utrecht

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.