Universiteit laat vrijwilligers scripties nakijken*

De Leidse rechtenfaculteit vraagt oud-collega’s en emeriti om als vrijwilliger te helpen bij het nakijken van bachelorscripties. De rector van de universiteit noemt het „geweldig”, maar er klinken ook heel andere geluiden.

Door de coronacrisis tellen de universiteiten dit studiejaar meer eerstejaarsstudenten dan andere jaren. Het is zelfs zo druk dat de Leidse rechtenfaculteit wel heel erg out-of-the-box gaat: het werven van vrijwilligers om (bachelor-)scripties na te kijken.

Als emeriti hoogleraren en oud-collega’s tijdelijk willen bijspringen, blijft er voor de echte docenten meer tijd over om met name de eerstejaars goed te begeleiden, is het idee. Hoogleraar civiel recht Willem van Boom opperde het idee en het was „meteen raak” bij rector Carel Stolker, die toezegde te gaan helpen, zodra hij rector-af is. „Geweldig initiatief”, zegt hij erover. „1400 tentamens of scripties nakijken is geen uitzondering. Ik roep daarom al mijn gepensioneerde collega’s en alumni op om te komen helpen #wijhelpenmee.”

Het idee kreeg meteen bijval van de Maastrichtse rector Rianne Letschert. „Goed idee! Bij ons hebben emeriti zich ook gemeld om te willen helpen. Fijn!!”

Maar zoals vaker bij nieuwe ideeën, valt het bij anderen helemaal verkeerd. „Ik schrik hier heel erg van. Scripties nakijken is een kerntaak. Dat moeten we toch met een betaalde staf kunnen doen”, schrijft universitair docent Saskia Bonjour.

Het nakijken van scripties is „structureel werk” en het stuit AOb-hoofdbestuurder Marijtje Jongsma dan ook tegen de borst, schrijft AOb. „Er is in het wetenschappelijk onderwijs geen sprake van een lerarentekort. Wel is er een hoge werkdruk en structureel overwerk door een tekort aan middelen voor docenten. Met dit vrijwilligerswerk laat je een onbevoegde onderwijswerk doen, terwijl jong talent niet aan de bak komt, of slechts op kortdurende tijdelijke aanstellingen.”

Stem! Wat vind jij?

Hieronder kun jij je mening geven:

Lees hier het gehele artikel.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de Cursus ‘Vrijwilligers Coördinatie In 2 Dagen’ Iets voor jou> Hier meer info.

*Bron: Metronieuws

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.